Wet vertrouwenspersonen

Reactie

Naam ALJURE-Legal (mr g. Koopal)
Plaats Almere
Datum 13 maart 2020

Vraag1

Is de vertrouwenspersoon een goed instrument om ongewenste omgangsvormen op de werkvloer tegen te gaan?
Iedere keer weer komt het kabinet met voorstellen die gericht zijn op grotere ondernemingen. Dit gaat voorbij aan de vele kleine ondernemingen met maar een paar werknemers. Juist deze kleine ondernemingen hebben weinig aan een vertrouwenspersoon daar de contacten zeer direct zijn en er veelal geen behoefte is aan een "formele weg". Daarbij gesteld dat, op welke wijze dan ook, de kosten en inspanningen voor de kleine(re) ondernemingen wederom hoog oplopen.
Ook hier zie ik weer een maatregel overkill waar de kleine ondernemer, en waarschijnlijk ook de medewerkers in deze bedrijven, niet op zit(ten) te wachten.
Is dit een goed instrument? Gezien de reeds bestaande overige (wettelijke) maatregelen, ben ik van mening dat, zoals hier bedoeld, dit geen goed instrument is.

Vraag2

Heeft de vertrouwenspersoon op dit moment voldoende positie?
Er zal zeker in de grotere ondernemingen een behoefte kunnen zijn aan een vertrouwenspersoon.

Zal dit een goed plan zijn voor de kleinere ondernemingen, vooropgesteld dat de vertrouwenspersoon aan een behoefte voldoet?
Neen, daarvoor is het kleine bedrijf te kleinschalig en zijn de lijnen te kort.
De reeds bestaande maatregelen bieden m.i. voldoende mogelijkheden en waarborgen.

Vraag3

Is het wetsvoorstel uitvoerbaar?
Zoals het nu wordt voorgesteld ben ik van mening dat hier met een kanon op een vlieg wordt geschoten en er voorbij wordt gegaan aan de reeds bestaande (wettelijke) regelingen en maatregelingen.
Het zal voor veel kleinere ondernemingen weer een aanslag op het vermogen worden om hieraan te voldoen.
Op welke wijze dan ook is dit wederom een maatregel die de ondernemingen opzadelt met hogere lasten en inspanningen terwijl dat niet nodig is.

Vraag4

Zijn er effecten van het wetsvoorstel die niet in het wetsvoorstel en/of de toelichting zijn verwerkt?
De kosten en inspanningen die kleine ondernemingen zich moeten getroosten om aan dit wetsvoorstel te voldoen zijn onvoldoende meegenomen dan wel gebagatelliseerd in mijn opinie. De kleinere werkgever heeft al voldoende tijd en kennis opslokkende administratieve lasten en overige werkzaamheden die hem / haar van de kern, te weten het zaken doen, af houden.