Verruiming vrijstellingenbeleid beroepsonderwijs
Reactie
Naam
|
ROC Noorderpoort (dhr. H.J.C. Batenburg)
|
Plaats
|
Groningen
|
Datum
|
14 december 2018
|
Vraag1
Het nieuwe artikel 3b regelt nu de regels voor vrijstellingen voor alle examenonderdelen. Is dit nieuwe artikel voldoende duidelijk?
Ja. Ik ben vooral tevreden met de regeling dat als behaalde examenresultaten voldoen voor diplomering (ook al bevatten deze één of meer onvoldoendes) daarvoor een vrijstelling toegekend kan worden.
Ook het vervallen van de 2-jaar geldigheidseis betekent een aanzienlijke verlichting bij doorstroom van studenten.
Een vraag is of de mogelijkheid tot vrijstelling voor Nederlands of Engels (en de rekentoets???) nu ook op basis van een ouder HAVO, diploma VWO mag plaatsvinden. Nu geldt dat dit bij ons alleen voor diploma's van na invoering van de referentieniveaus.
Vraag2
Het zevende lid van artikel 8 regelt nu dat per tijdvak en per referentieniveau maximaal twee kansen mogelijk zijn. Is dit nieuwe lid voldoende duidelijk?
Ja. Dit vraag m.i. wel actie van examencommissies. In veel gevallen (ROC's) heeft een student recht op één herkansing. Voor verdere kansen is de student aangewezen op toekenning (een besluit) door de examencommissie. De regels hiervoor zijn soms vrij streng.
Bij 'direct herkansen' (in zelfde tijdvak) kan een student al snel zijn recht op herkansen verspelen en wordt dan afhankelijk van een aanvraag/besluit bij de examencommissie.
Overigens: Op mijn ROC is de 'doorlooptijd' voor aanvragen van deelname aan (centrale) examinering ca. 2 weken. Daarnaast gebruiken wij een 'examencentrum' met een vrij hoge bezettingsgraad (dus groepen verdeeld over het hele tijdvak). Om deelname van een herkansing voor een student in het zelfde tijdvak te organiseren wordt dan best krap. (eerst wachten op uitslag 1e kans)
Vraag3
Zijn er nog andere opmerkingen of suggesties bij het wijzigingsbesluit?
Een grote ergernis is de uiterst beperkte gronden waarop vrijstelling verleend kan worden. Dit vloeit voor uit de huidige EKB Art. 3b
Bij ons worden voor Nederlands en Engels alleen vrijstellingen verleend op grond van HAVO en VWO diploma's die na de invoering van de referentieniveaus zijn behaald en waarbij binnen twee jaar een mbo-diploma word verwacht.
M.n. bij het opleiden van volwassenen is dit een groot struikelblok.
Bijv. Een (ex-)docent Engels kan geen vrijstelling krijgen voor Nederlands en Engels! Niet op grond van zijn lerarenopleiding en ook niet op zijn (oude) HAVO diploma. (Of doen we iets verkeerd?)
In de nieuwe tekst is in ieder geval de twee-jaar termijn vervallen, maar betekent het ook dat studenten op grond van 'oude' HAVO en VWO diploma's voor vrijstelling in aanmerking komen?