Vroege opschaling energietransitie zeeschepen 2026-2030

Reactie

Naam Anthony Veder (L.D. Sopar)
Plaats Rotterdam
Datum 22 juli 2025

Vraag1

U kunt tot en met 29 juli 2025 via deze website reageren op alle onderdelen van de regeling en de toelichting. We zijn benieuwd of de regeling voor u duidelijk is, of u grote knelpunten ziet in de voorgestelde vormgeving, en of de vereisten met betrekking tot staatssteun voor u duidelijk zijn.

Daarnaast zijn wij benieuwd of u van plan bent een aanvraag te doen voor deze subsidieregeling? Zo ja, voor welke aandrijflijn, en op welke termijn?

Staatssteun en planning:
Om te voldoen aan de staatssteunkaders sluiten we aan bij de Europese Richtsnoeren voor staatssteun voor klimaat- en milieubescherming (CEEAG). Na de internetconsultatie volgt een specifieke toetsing door de Europese Commissie. Dit zorgt voor enige onzekerheid over de voortgang, vanwege de variabele en soms lange doorlooptijden bij de Commissie. Het is de planning om de definitieve regeling begin 2026 open te stellen.

Meerdere subsidieregelingen verduurzaming zeevaart:
Vanaf 2026 worden er voor de zeevaart meerdere subsidieregelingen opengesteld in relatie tot klimaat- en natuurdoelstellingen. In de algemene toelichting bij de regelingstekst wordt ingegaan op de samenhang en de verschillen tussen deze regelingen. In het najaar zal een hulpmiddel op de RVO website worden gepubliceerd, dat inzicht geeft in welke regeling het meest passend is voor specifieke situaties en doelgroepen.
Als Nederlandse rederij en scheepseigenaar zijn wij gemotiveerd om voorop te lopen in de klimaattransitie. Wij zetten ons actief in voor het ontwikkelen en testen van innovatieve methoden om emissies te reduceren: aan de voorkant door energieverbruik te verminderen; aan de achterkant door CO2 af te vangen; en in het midden door alternatieve energiedragers te verkennen voor structurele verduurzaming van het energiesysteem aan boord.

In dit kader zien wij ammoniak als een veelbelovende maritieme brandstof. Als efficiënte waterstofdrager draagt het bij aan de ontwikkeling en toepassing van waterstoftechnologie in de maritieme sector. Wereldwijd is al een uitgebreide infrastructuur beschikbaar voor de productie, opslag en het transport van ammoniak. Deze schaalbaarheid vergroot de haalbaarheid van commerciële toepassing.

Om deze reden pleiten wij ervoor om ammoniak expliciet op te nemen in de scope van waterstof-gerelateerde subsidieregelingen. Zonder deze erkenning bestaat het risico dat kansrijke demonstratieprojecten verschuiven naar het buitenland. Dat terwijl er binnen Nederland al concrete samenwerkingskansen liggen, waarbij Nederlandse schepen, havens, kennisinstellingen en maakindustrie een sleutelrol kunnen spelen.

De financiële haalbaarheid van zo’n innovatieve aandrijflijn is zonder publieke ondersteuning niet realistisch. Juist nu deze technologieën de stap naar commerciële toepassingen kunnen gaan maken, is een gerichte impuls nodig. Daarom vragen we u om ammoniak te erkennen als waterstofdrager en op te nemen in de waterstof scope. Dit draagt bij aan het behoud van Nederlands positie als koploper in zowel maritieme innovatie als de internationale energietransitie.