Wet beschikbaarheid basisbetaalrekening Nederlanders in het buitenland

Reactie

Naam ir. j.h.t. (jan) meijer
Plaats sint eustatius, caribisch nederland
Datum 11 maart 2021

Vraag1

Wilt u reageren op het voorstel van wet van het lid Sneller tot wijziging van de Wet op het financieel toezicht in verband met het opnemen van het recht op een basisbetaalrekening voor Nederlanders woonachtig buiten de EU (Wet beschikbaarheid basisbetaalrekening Nederlanders in het buitenland)?

het initiatief wordt door mij van harte ondersteund. het gaat er mij om dat de nederlanders, woonachtig in nederland (om precies te zijn: caribisch nederland), ook het recht op een basisbetaalrekening bij een nederlandse bank zouden moeten hebben.

en als het voeren van de US dollar als munteenheid in caribisch nederland (bonaire, sint eustatius en saba) dat streven in de weg staat, dan zou dat obstakel eerst uit de weg moeten worden geruimd: maak daar de euro van.

een ander obstakel zou de niet-beschikbaarheid van het BSN voor caribische nederlanders kunnen zijn. ook daarvan zeg ik: zorg dan dat ook dit obstakel uit de weg wordt geruimd.

Vraag2

Komt het wetsvoorstel volgens u tegemoet aan de problemen waarmee Nederlanders woonachtig buiten de Europese Unie geconfronteerd worden?
naar mijn mening komt het wetsvoorstel tegemoet aan de problematiek.

in het antwoord op vraag 1 kunt u zien dat het voorstel mijns inziens niet ver genoeg gaat: ook de nederlanders woonachtig in (caribisch) nederland zouden dat recht moeten hebben.

met name voor hen die na het verlaten van de middelbare school willen gaan studeren in europees nederland zou dit een belangrijk voordeel zijn. immers het aanvragen van studiefinanciering bij DUO kan dan geschieden terwijl de (aanstaand) student nog in caribisch nederland woont. ook het (gerelateerd) aanvragen van een zorgverzekering kan dan plaatsvinden (omdat de zorgverzekering voor deze doelgroep via ZVK verloopt: via ZVK wordt momenteel voor de student een expatverzekering afgesloten die is bedoeld voor nederlanders in het buitenland of buitenlanders in nederland. echter, het betreft hier (caribische) nederlanders die gaan studeren in (europees) nederland. staatssecretaris blokhuis noemt de caribisch nederlandse studenten in dit opzicht "geprivilegieerd"; het tegendeel is echter waar. na verloop van tijd krijgen ze een aanmaning (van SVB) dat ze "niet zijn verzekerd, hetgeen strafbaar is". noem dat maar "geprivilegieerd"...