Modernisering Wet zeevarenden

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Nieuwerkerk aan den IJssel
Datum 5 november 2022

Vraag1

Hebt u vragen of opmerkingen? U kunt via deze website reageren op alle onderdelen van de wet en de toelichting.
LET OP! Uitvoeringsbepalingen uit de huidige Wet Zeevarenden gaan naar het concept-Besluit bemanning zeeschepen (en later nog naar de Regeling Zeevarenden). Het concept-Besluit is daarom wel ter informatie bijgevoegd, maar komt pas later in consultatie.
Geachte wetgever,

Met dit bericht wil ik mijn bezwaren toelichten met betrekking tot art. 18 lid 1 sub c van de nieuwe Wet bemanning zeeschepen.

1) Vrachtschepen onder Nederlandse vlag kunnen nog altijd worden ingezet in tijden van oorlog (Verdrag nopens de verandering van handelsvaartuigen in oorlogsschepen). In de huidige situatie met Rusland, lijkt het mij niet echt een verstandig besluit om onze strategische positie nog verder te verzwakken door de controle op nationaliteit van gezagvoerders op onze vrachtschepen volledig te laten wegvallen.
2) De positie van de Nederlandse zeevarenden zal verder onder druk komen te staan. Gevolg hiervan is dat dit uiteindelijk schade zal toebrengen voor de gehele Maritieme sector. Praktische kennis aan wal wordt immers vaak aan boord opgedaan.