Wet toezicht discriminatievrije werving en selectie

Reactie

Naam KBO-PCOB (Hagar Roijackers)
Plaats Nieuwegein
Datum 30 oktober 2019

Vraag1

U kunt reageren op alle onderdelen van het wetsvoorstel en de toelichting daarop.
[Eerste deel reactie KBO-PCOB]

‘Uit een onderzoek van Panteia, in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, blijkt niet dat werkgevers discrimineren op basis van leeftijd.’ Zo liet het ministerie weten in het nieuwsbericht (9 oktober 2019) dat de aftrap vormde naar deze internetconsulatie.

>> Bron: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2019/10/09/discriminatie-naar-migratieachtergrond-afgenomen

Seniorenorganisatie KBO-PCOB is gedoken in dit onderzoek en constateert dat Panteia alleen onderzoek heeft gedaan naar personen (via fictieve cv’s) tot 50 jaar, waar bij de groep 45-50 jaar als ‘ouderen’ is aangemerkt. Daarmee blijft de leeftijdsgroep boven de 50 jaar volledig buiten beeld.

Ondanks de gunstige arbeidsmarkt is er nog steeds een hardnekkige negatieve tendens onder de groep Nederlanders tussen de 55 en de 66 jaar. De ‘arbeidsmarktpijn’ begint bij 55 jaar en is dus uit beeld bij dit onderzoek door Panteia.

Bij de Wet Toezicht Discriminatievrije Werving en selectie is het belangrijk om ander, diepgaander, onderzoek te betrekken. Zoals dat van Jan Dirk Vlasblom (CPB) en Joop Schippers (Universiteit Utrecht). Daaruit blijkt dat senioren even vaak als jongeren solliciteren, maar veel minder aan het werk komen. Vaak hebben werkgevers het idee dat vijftigers en zestigers te duur zijn. Dit is slechts ten dele waar: de ‘loonpiek’ is al bereikt vlak na je 40e. Senioren zijn best bereid zijn om voor een lager salaris te werken, maar ze blijken dan niet te worden aangenomen. Uit deze paradox is heel lastig te breken.

>> Bron: https://www.tijdschriftvoorarbeidsvraagstukken.nl/inhoud/tijdschrift_artikel/TA-35-1-2/Werkloze-ouderen-weer-aan-het-werk

> Onze totale vindt u in het pdf-document

Bijlage