Wet betaalbare huur

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Bree
Datum 11 maart 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Ik ben een gepensioneerd verhuurder. Onze verhuurwoning maakt een deel uit van ons pensioen. Door deze Woning kunnen wij iets ruimer leven. We hoeven nu bijvoorbeeld de verwarming niet uit te schakelen in de winter. We kunnen voldoende voeding kopen. We kunnen de medicijnen kopen die we nodig hebben. Enzovoort. Ik hoef er geen tekening bij te maken!
Wij hebben deze woning gelukkig kunnen kopen door de erfenis van onze ouders.
Wij gaan onze woning nog verder renoveren: dak vernieuwen en isoleren. Enkele ramen met nog enkel beglazing vervangen. Het is een huis in de rij. De buitenmuren zijn reeds geïsoleerd.
Mijn mening: door de huurprijzen te verlagen lossen jullie het woonprobleem niet op. Woningnood zal er altijd blijven bestaan want het bevolkingsaantal zal blijven toenemen door steeds bijkomende inmigranten. Dit zal doorgaan tot Nederland en Vlaanderen barst.

Vraag2

Wat vindt u van het wetsvoorstel betaalbare huur en de onderliggende besluiten?
Als verhuurder ben ik absoluut niet akkoord.
Wij betalen op het huurhuis kadastraal inkomen alsook watersysteemheffing. Maandelijks betalen wij een bedrag aan de vastgoedmakelaar en bij wisseling van de huurders ( na 1 of 2 jaar) dragen wij één maand huur af aan de makelaar.
Wij moeten het huis onderhouden, dus vernieuwen wat kapot is gemaakt.
Om maar een voorbeeld te noemen…..
Onze laatste huurder die verhuisde in januari laatst leden, vernielde onze parketvloer, dus moest vervangen worden.
De nieuwe grasmat bij aanvang van de huurperiode werd nooit gemaaid bijgevolg moest de tuin opnieuw worden ingericht.
Het aanrecht van de 5-jarige keuken moest wegens beschadiging vervangen worden. De magnetron bleek na hun vertrek onherstelbaar beschadigd wegens verkeerd gebruikt. Dus een nieuwe oven werd geplaatst.
De beschadigde deuren ( deze keer maar vier stuks) werden bijgewerkt en opnieuw geverfd.
De schimmel in de slaapkamers en badkamer (wegens te weinig verluchting en afplakken van de verluchtingsroosters) moest verwijderd worden.
In elke kamer had de 4-jarige dochter met waskrijt en viltstiften op muren, vloeren en inbouwkasten getekend.
Bij teruggave van de woning werd er ook niet schoongemaakt. Dat waren om en nabij 70 werkuren. Enzovoort. Deze huurder had maar gedurende één jaar onze woning gehuurd! De waarborgsom was ruim onvoldoende om deze onkosten te dekken.
Als de huurprijzen omlaag gaan, zullen de huurders nog minder respect hebben voor de huurwoningen. Vergelijk met de sociale woningen die regelmatig uitgeleefd worden. De verhuurder zal hiervan uiteraard het slachtoffer zijn.
Ik wil nog vermelden dat deze woning een deel van ons pensioen is en we daarmee ook nog moeten renoveren zoals de Nederlandse staat het voorschrijft. Door jullie wetsvoorstel gaan wij erop achteruit of is het de bedoeling om ons allen onder controle te houden?
Dus geen grens op de huursom!