Wet betaalbare huur
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
's-Hertogenbosch
|
Datum
|
18 maart 2023
|
Vraag1
Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Mijn achtergrond is een afgestudeerde ingenieur in de energietechniek die na enkele jaren in loondienst zijn eigen onderneming is gestart in de advisering en engineering van werktuigkundige installaties in bijv. ziekenhuizen, theaters, museums, cleanrooms, laboratoriums e.d.
Ik reageer hierop doordat ik een particulier ben, maar ook een belegger c.q. vastgoedeigenaar die voor zijn pensioen heeft gezorgd door grote risico's te nemen, maar ook tijd en energie te geven doordat .
Zo heb ik 3 panden in Tilburg in mijn bezit die door mij zijn verbouwd tot 5 onzelfstandige wooneenheden voor studenten en startende. Hier zijn extreem hoge kosten bij komen kijken door elke wooneenheid te voorzien van een eigen badkamer, keuken en/of toilet, maar ook om deze energiezuinig te maken (isolatie en kozijnen). Daarbij komt de hoge aanschafprijs om de hoek kijken omdat de huizenmarkt op zijn hoogste punt ooit staat. De 3 panden zijn voorzien van een kamersgewijze verhuurvergunning, waardoor ik met 3 panden 15 mensen blij heb gemaakt met woonruimte dat energiezuinig en luxe is. Dit alles heb ik gedaan om mijn eigen pensioen voorziening te waarborgen, maar ook vanuit maatschappelijk belang om woonruimte te creëren.
Vraag2
Wat vindt u van het wetsvoorstel betaalbare huur en de onderliggende besluiten?
Met het "wetsvoorstel betaalbare huur" wordt het onderliggend probleem niet opgelost, maar alleen verder uit geschoven. Beleggers en investeerders hebben deels het probleem van de overheid aangepakt, door extreem hoge investeringen te doen en risico's te lopen, extra woonruimte te creëren en deze luxe te verbouwen en deze energiezuinig te maken door aan minimaal energielabel B te voldoen (zelfs A en A+). Er word juist woonruimte gecreëerd voor het lager segment en de jongeren, doordat ze niks kunnen huren bij een verhuurmaatschappij omdat ze minimaal 10 jaar ingeschreven moeten staan en ze ook niks kunnen kopen omdat hun salaris te laag is voor de bank en de verkoopprijs van huizen torenhoog is.
Door het "wetsvoorstel betaalbare huur" wegen de inkomsten niet op tegen de kosten die ermee gemoeid gaan. Kosten zoals onderhoud (materialen en loonuren zijn extreem hoog door de huidige inflatie), maar ook de vastgoed hypotheekkosten, want nog niet alles is betaald en heb een financiering van 70% afgesloten en maar 30% eigen geld ingelegd. Als het nieuwe wetsvoorstel doorgaat, dan is het niet meer lonend om met mijn vastgoed door te gaan (de risico's zijn dan te groot en mijn pensioen voorziening is dan er niet mee gewaarborgd) en ben ik genoodzaakt om het vastgoed te verkopen en uit het vastgoed te gaan. Dit als gevolg dat ik dit dan verkoop aan particulieren die 2x modaal verdienen (want anders komen ze er niet voor in aanmerking) en de 5 personen per pand dan iets anders moeten gaan zoeken en ze geen huisvesting hebben en ze nog verder in de problemen komen. Want een huisvesting zorgt voor rust en comfort en vanuit daar kan je iets opbouwen in je leven en verder gaan. Het "wetsvoorstel betaalbare huur" zorgt voor alleen maar nog meer problemen en lost juist het uiteindelijke probleem niet op en dat is meer huizen bouwen en/of meer kamergewijze verhuur per pand mogen realiseren.