Wet betaalbare huur
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Amsterdam
|
Datum
|
15 maart 2023
|
Vraag1
Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Al meer dan 10 jaar ben ik werkzaam als (verhuur)makelaar in Amsterdam.
Vraag2
Wat vindt u van het wetsvoorstel betaalbare huur en de onderliggende besluiten?
Hoe de plannen van het kabinet nu gepresenteerd worden baart mij heel erg veel zorgen. In mijn optiek worden de plannen gedreven om op korte termijn een politiek resultaat neer te zetten zonder echt na te denken over de gevolgen in de toekomst. Deze plannen zorgen voor een lagere bereidheid bij investeerders om te investeren in het vastgoed in Nederland waardoor de tekorten in de toekomst louter toe zullen nemen. Tevens maak ik mij grote zorgen dat grote multinationals, waar onder andere de gemeente van Amsterdam zich jaren voor ingezet heeft ze hiernaartoe te halen en te behouden.
Het verhogen van de puntengrens zal ertoe leiden dat er louter een verschuiving van het woningaanbod vanuit de vrije sector naar de sociale huur (of middenhuur hoe ze het benoemen willen) zal plaatsvinden. Tot zover een mogelijkheid om op korte termijn een politiek resultaat neer te zetten, want he er worden op korte termijn veel sociale huurwoningen gecreëerd. Echter zal dit ervoor zorgen dat er een rem komt bij investeerders om te belleggen in nieuw vastgoed, wat ervoor zal zorgen dat er minder gebouwd wordt en de tekorten alleen maar groter zullen worden.
Nu al merken wij dat veel verhuurders waarvan de huurwoning opgezegd is de woning verkopen. Deze komen dus helemaal niet meer op de huurmarkt! Dan hebben we het met name over de woning onder de € 2.000,- waar er in Amsterdam en omstreken al een gigantisch tekort van is. We zien de huurmarkt om deze reden nu al krimpen.
Waar de politiek zich op verkijkt is het belang van de grote bedrijven en de rol in de Nederlandse economie. Deze bedrijven zijn afhankelijk van de kennismigranten om de bedrijfsvoering mogelijk te maken. De manager gaat wel een woning vinden, maar de junior medewerker heeft het nu al moeilijk. Dat gaat zo onmogelijk worden. De investering om deze bedrijven naar Nederland te halen of te behouden wordt snel teniet gedaan. Shell en Unilever zijn uitstekende voorbeelden van hoe snel bedrijven kunnen vertrekken.
Dit gaat een ramp voor de Nederlandse woningmarkt en de economie worden!