Wet betaalbare huur

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Muiden
Datum 27 maart 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Als particulier verhuurder. Wij hebben onze tweede woning als ons pensioen.

Vraag2

Wat vindt u van het wetsvoorstel betaalbare huur en de onderliggende besluiten?
Het wetsvoorstel 'betaalbare huur', waarmee de overheid de huurwoningmarkt vergaand wil reguleren, is ingediend. Op dit moment vallen alle woningen onder de 149 punten in de sociale sector. Vanaf 2024 is Hugo de Jonge van plan om deze grens door te trekken naar 186 punten.

Dit is desastreus voor eigenaren welke woningen verhuren die minder dan 186 punten hebben. Deze eigenaren kunnen hierdoor hun woningen niet meer in de vrije sector verhuren, oftewel niet meer hun eigen huurprijs bepalen. De maximale huurprijs voor deze woningen zal ongeveer € 1.000,- euro zijn afhankelijk van het aantal punten.

Met de nieuwe regeling zullen 300.000 extra woningen in Nederland gereguleerd worden. Diverse onderzoeken tonen al aan dat deze wet zal leiden tot (veel) minder betaalbare huurwoningen, omdat eigenaren hun woningen zullen verkopen en beleggers niet meer in Nederland zullen investeren.

Internationale bedrijven kunnen beslissen om uit Nederland te vertrekken als hun werknemers geen woningen meer kunnen vinden in de vrije sector. De overheid zal belastinginkomsten mislopen waardoor de burger nog meer belasting zal moeten betalen. Duizenden banen kunnen verdwijnen in Nederland. Helaas beseft de overheid niet wat de gevolgen voor Nederland kunnen zijn. Het is nog niet duidelijk of het wetsvoorstel wordt aangenomen, maar als dat wel gebeurt, heeft Nederland een groot probleem.