Wet betaalbare huur
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Rotterdam
|
Datum
|
28 februari 2023
|
Vraag1
Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Zowel verhuurder als huurder
Vraag2
Wat vindt u van het wetsvoorstel betaalbare huur en de onderliggende besluiten?
Ik zie dat de benamingen ‘Wet afschaffing huurmarkt’ of ‘Wet herverdeling schaarse woonruimte’ het niet zijn geworden. Begrijpelijk ook, Wet betaalbare huur klinkt immers een stuk sympathieker.
De minister kiest ervoor om de gehele huurmarkt te onderwerpen aan ingrijpende regels die er de facto voor zorgen dat alleen koopstarters ermee geholpen zijn. Alle recent uitgevoerde onderzoeken laten namelijk hetzelfde beeld zien: door regulering is verhuren van woningen tot 187 punten niet meer rendabel (alsof de hoge rente dat al niet had veroorzaakt) en deze woningen zullen na afloop van de huidige huurovereenkomst verkocht worden. Daarmee zal het overgrote deel van de huurwoningen dus koopwoning worden en hier zal slechts een deel van de bevolking mee geholpen zijn. Huidige huurders hebben niets aan de wetswijziging want in bestaande contracten mag niet worden ingegrepen en toekomstige huurders zullen er niet zijn want die kunnen nergens terecht. Studenten, young professionals die een prille relatie hebben, economisch migranten, mensen die in scheiding liggen, de voorbeelden van mensen die een tijdelijke woning zoeken zijn talloos. De minister kiest er met deze wetswijziging bewust voor om deze groep te laten vallen.
Dat laatste kan overigens een (politiek) gerechtvaardigde keuze zijn maar dan dient de minister daarover transparant te zijn. Zijn beleid en uitspraken zijn tegenstrijdig: als het doel is om méér betaalbare huurwoningen te creëren maar het tegelijkertijd ‘geen probleem’ is dat beleggers die woningen verkopen (‘gewenste correctie’) dan klopt er iets niet. Je kunt niet meer betaalbare huurwoningen creëren door ze af te stoten naar de koopmarkt. De minister moet dit onderkennen en een keuze maken. Ofwel zijn beleid gaat niet leiden tot het gewenste doel dan wel het gewenste doel wordt wel behaald maar dan is hij daar niet transparant over. Dat eerste is kwalijk maar het laatste is zo mogelijk nog kwalijker. Een onbetrouwbare overheid zal leiden tot vertrekkend kapitaal en risico nemende ondernemers, precies diegenen die zo hard nodig zijn om méér betaalbare huurwoningen te creëren.
Het is gelukkig nog niet te laat. Schrap dit wetsvoorstel, pak de misstanden aan en niet de gehele huurmarkt en omarm beleggers in plaats van ze de deur te wijzen. Pogingen tot regulering van de huurmarkt is een aantal keer eerder geprobeerd binnen Europa, nog nooit was dit succesvol.