Wet betaalbare huur

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Amsterdam
Datum 22 maart 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Ik reageer vanuit het perspectief van een verhuurder die woningen toevoegt door verloren ruimtes in de stad zoals zolders of garages te transformeren naar woningen om die te verhuren als pensioensvoorziening.

Vraag2

Wat vindt u van het wetsvoorstel betaalbare huur en de onderliggende besluiten?
Ik snap de wens dat een zuster of politie agent in de stad moet kunnen wonen alleen niet de aanpak. Als de overheid niet zelf woningen gaat toevoegen moet dat dus door markt partijen gebeuren die dat door de wet niet meer gaan doen. Daarnaast zullen veel bestaande huurwoningen worden verkocht omdat ze verliesgevend zijn geworden of omdat de banken gaan liquideren omdat de woningen een veel lagere taxatie waarde krijgen als gevolg van deze nieuwe wet. Dus het netto effect is minder beschikbare huurwoningen. Het plotselinge aanbod van heel veel extra woningen op de markt zal een zeer snelle daling van huizenprijzen veroorzaken. Goed voor de starters met rijke ouders die cash betalen en geen last hebben van de hoge rente. Maar geen oplossing voor huurwoningen en daar gaat deze wet over. De paar woningen die wel verhuurd blijven zullen betaalbaarder zijn maar ook langere wachtlijsten hebben zodat er met tijd betaald wordt en per saldo niets opgelost. Omdat er electoraal zo weinig te verliezen is en zoveel te winnen in de publieke opinie kan ik me voorstellen dat dit type argumenten het tij niet meer zullen keren. Ik zou graag 1 risico onder de aandacht willen brengen waar ik nog niemand over hoor. Er zijn de laatste jaren veel verhuur-hypotheken verstrekt. Die hypotheken zijn gewaardeerd op de taxatie waarde van de huizen in verhuurde staat. Doordat de huur en dus taxatie waarde als gevolg van deze wet veel lager zullen uitvallen moeten de banken afwaarderen op de hypotheken. Met alle onzekerheden die de banken nu al hebben kan dit nu net de druppel worden die de emmer doet overlopen en een nieuwe financiële crisis veroorzaken. Dus wordt er niets opgelost en veel te veel geriskeerd. Is het geen oplossing om het puntenstelsel (WWS) zodanig aan te passen dat er echt meer punten worden gegeven voor woningen met een goed energie label en goede voorzieningen? Nu is dat slechts 4 punten meer dan het huidige stelsel. Maar met de gestegen bouwkosten zou enkele veelvouden daarvan een veel reëlere compensatie zijn. Dan sla je 2 vliegen in een klap, meer beschikbare huurwoningen in goede en gerenoveerde staat met lagere energie kosten zodat het betaalbaarder wordt en minder C02 uitstoot.