Wet betaalbare huur

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Aalsmeer
Datum 27 maart 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Kleine belegger; mede eigenaar van drie appartementen, bedoeld voor de verhuur / het pensioen.

Vraag2

Wat vindt u van het wetsvoorstel betaalbare huur en de onderliggende besluiten?
Er lijkt een soort tendens / beeld te zijn ontstaan dat elke verhuurder een soort dubieuze pandjesbaas met 200 panden is die huurders uitbuit. Dat is simpelweg een vertekend beeld, zoals ook in ons geval.

Over de afgelopen vijf jaar hebben we drie middenklasse appartementen gekocht, die ieder in zeer slechte staat verkeerden. Enkel glas, rottende kozijnen, slechte badkamer en keuken etc. Deze hebben we opgeknapt door er in te investeren, mede in duurzaamheid (dubbel glas, kunststof kozijnen, isolatie). Vervolgens hebben we deze voor een eerlijke huur in de verhuur gezet, met als bedoeling: het aanbieden van een in goede kwaliteit / staat verkerende woning te verhuren voor een eerlijke huurprijs, waarmee we over een aantal jaar de investeringen terug dachten te verdienen, uiteindelijk bedoeld voor ons pensioen. Geen woekerprijzen of gekke huisbaas fratsen, maar ‘gewoon’ een eerlijke huurprijs op basis van de toekomstige verwachtingen.

Door het voorgestelde puntensysteem worden de spelregels ineens tussentijds veranderd en wordt het onmogelijk gemaakt om deze investeringen ooit nog terug te verdienen. Als dit wetsvoorstel wordt doorgevoerd zou dit dan ook werkelijk waar een schande zijn. De spelregels worden tussentijds veranderd waardoor veel verhuurders met grote schadeposten komen te zitten. En men gaat natuurlijk niet een woning verhuren als dit verlieslatend is, laat staan in duurzaamheid investeren of onderhoud plegen, met als gevolg dat deze woningen uiteindelijk in het (ver)koopsegment eindigen, en daarmee worden onttrokken aan het huursegement. De krapte op de verhuurmarkt zal hierdoor toenemen.

Als verduurzamen een ander doel is van dit wetsvoorstel, raakt het eveneens kant noch wal. In ons geval: we hadden immers beter de appartementen in erbarmelijke staat kunnen laten, zonder investeringen, om te verhuren tegen een lagere huurprijs. Dit gaat leiden tot verloedering. Dat kan toch niet de bedoeling zijn!