Wet betaalbare huur

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Dorst
Datum 21 maart 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Verhuurder

Vraag2

Wat vindt u van het wetsvoorstel betaalbare huur en de onderliggende besluiten?
Met invoering van de wet betaalbare huur zullen de huidige huren dalen en genieten huidig huurders van dit voordeel. Op de lange termijn zal het echter uitsluitend problemen geven. Doordat de huren dalen zal het rendement voor de verhuurder dalen, in vele gevallen zal dit leiden tot een negatief rendement. Zo heeft het voor verhuurders geen zin meer om te gaan verhuren en zal het vastgoed verkocht worden. Goed voor de vele zoekende kopers, al lijken die ook ineens verdwenen, het aanbod blijft namelijk langer en langer te koop staan. Voor huurders die niet in aanmerking komen voor sociale huurwoningen zal de markt nog vele malen krapper worden dan die al is.

Ik verwacht dat er dusdanig veel beleggers hun vastgoed zullen gaan verkopen dat de complete huurmarkt onderuit gaat. Dit kan toch niet?!

Meneer de Jonge heeft in diverse congressen waar ik geweest ben gezegd dat hij meer woningen beschikbaar wil maken voor eigen bewoning. Het lijkt soms wel of u huurders geen rechtmatige bewoners vindt. Maar vergeet u dan dat huurders ook mensen zijn? Er zijn vele mensen in Nederland die bewust kiezen om in een huurwoning te wonen, die mensen zullen door deze regelgeving compleet achter het net vissen.

En huren te duur? Dat is puur een werking van vraag een aanbod. Stop met alles maar te reguleren in Nederland, pak de uitbuiters aan, maar niet alle verhuurders (en daarmee ook de huurders die hierdoor geen geschikte woning meer kunnen vinden).