Wet betaalbare huur

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Breda
Datum 17 maart 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
particulier verhuurder van appartement.

Vraag2

Wat vindt u van het wetsvoorstel betaalbare huur en de onderliggende besluiten?
Dit wetsvoorstel beoogt de woningmarkt open te breken zodat woningzoekenden een betaalbaar huis kunnen kopen of huren.Doordat de verhuurder door verschillende overheidsakties wordt aangepakt n.l. via belastingwijzigingen in box3 , de overdrachtsbelasting en de huurmaximalisering zal het verhuren van een woning in de toekomst niet meer lonend ( genoeg) zijn.Het verantwoord verhuren kost ook inspanning van de verhuurder, denk aan VVE vergaderingen,onderhoudsaktiviteiten , huurderperikelen etc.
De huurder wordt voor een groot deel ontzorgt en heeft verregaande wettelijke rechten.
Dat we het appartement hebben aangekocht is om er een rendament mee te behalen ( immers, een gedicteerd forfetair rendament bij bank of belegging zoals belastingdienst dat ziet is niet realistisch , vandaar de stap naar onroerend goed)
Als we gaan besluiten om het appartement dan maar te verkopen, omdat de toekomstige rente- en andere lasten niet meer opwegen tegen de huurinkomsten, zal er weinig belangstelling zijn van koperszijde.
Wie wil tegen meer dan 10% overdrachtsbelasting nog een VERHUURDE woning overnemen.Zitten we feitelijk met een onverkoopbaar stuk vastgoed , een duur blok aan het been.
Dan maar afwachten totdat de huurders naar elders verhuizen zodat de woning tegen marktprijs aan woningzoekenden verkocht kan worden.Appartement is dan niet meer beschikbaar voor woningzoekenden die geen hypotheek kunnen of willen krijgen.Denk aan startende ondernemers, jonge werkenden, buitenlandse werknemers etc. Zij zijn op de vrije sector aangewezen, al is het maar tijdelijk.
Het probleem wordt slechts verplaatst als de zgn huisjesmelkers uit de markt gewerkt worden.Huurzoekende middeninkomens vinden geen huis en investeringen in de huur-woningmarkt gaan uitblijven.Met het kapitaal wordt elders geinvesteerd.
Afsluitend: het zwalkende onbetrouwbare beleid van de overheid door de jaren heen geeft veel frustratie..Niet alleen in de woningmarkt maar ook op andere belangrijke dossiers.De uitslagen van de recente PS verkiezingen geven een goed beeld van deze frustratie van de gemiddelde hardwerkende Nederlander.
Neem het wetsvoorstel niet aan, bestudeer eerst de gevolgen ervan en luister naar de partijen in de markt.
Nu even scoren met populistische maatregelen en als straks de gevolgen zichtbaar worden zijn de verantwoordelijken reeds gevlogen.
Dat zal niet de bedoeling zijn lijkt me.
Ik wens u veel wijsheid bij de behandeling van het wetsvoorstel