Wet betaalbare huur
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Amsterdam
|
Datum
|
20 maart 2023
|
Vraag1
Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Verhuurmakelaar te Amsterdam
Vraag2
Wat vindt u van het wetsvoorstel betaalbare huur en de onderliggende besluiten?
Ik maak mij grote zorgen over de gevolgen van de (aangekondigde) regulerende maatregelen.
Door de stapeling van regulerende maatregelen waaronder de opkoopbescherming, de recente nieuwe fiscale maatregelen, en de aangekondigde huurprijsregulering, zal de beschikbaarheid van huurwoningen, zeker in de grote steden enorm afnemen. Huurprijsregulering kent een duidelijke grens. Indien de wettelijk gemaximeerde huurprijs tot onvoldoende rendement of zelfs verlies leidt komen er minder in plaats van meer huurwoningen en neemt de druk op de woningmarkt toe.
Zonder aanpassingen aan het huidige voorstel gaan vrije sector huurwoningen, zeker in de grote steden, op grote schaal verkocht worden, simpelweg omdat het voor veel verhuurders niet meer rendabel zal zijn om te blijven verhuren.
Dit verschijnsel is overigens nu al gaande in een stad als Amsterdam.
Vrijgekomen huurwoningen worden al massaal verkocht als blijkt dat de woning of nu al, dan wel vanaf januari 2024, niet meer in de vrije sector verhuurd kan worden. Weg rendement, en dus rest slechts nog verkoop. Dit verlies aan huurwoningen zal lang niet in hetzelfde tempo worden gecompenseerd door toevoegingen vanuit nieuwbouw.
Bovenstaande is overigens al lang bekend bij Hugo de Jonge.
Dit blijkt namelijk al uit allerlei (n.b. mede door hemzelf geïnitieerde) rapporten over de gevolgen van de maatregelen. Alsmede uit de vele verhalen van dezelfde strekking komende van mensen uit de vastgoedmarkt, zij die daadwerkelijk met de dagelijkse praktijk te maken hebben. Zowel de uitkomsten van de rapporten, als de vele praktijkvoorbeelden passen echter niet in het straatje van de Minister, en worden dus terzijde geschoven als zijnde rapporten en praktijkvoorbeelden van belangengroepen/ lobbyisten.
Hugo de Jonge wil meer, en meer betaalbare huurwoningen. Met de aangekondigde maatregelen bereikt hij echter volstrekt het tegenovergestelde.