Wet betaalbare huur

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Utrecht
Datum 6 maart 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Kleine particuliere verhuurder

Vraag2

Wat vindt u van het wetsvoorstel betaalbare huur en de onderliggende besluiten?
Ik mis de samenhang tussen middenhuur en de drastische wijzigingen in box 3.
Een appartementje, WOZ 3 ton zonder hypotheek moet volgens de belastingdienst 6,17% rendement opleveren, oftewel 18.510 euro. Dat is ruim 1.542 euro/maand! Dit moet volledig komen uit verhuur, want waardestijging is er in 2023 en 2024 niet volgens alle prognoses van dalende huizenprijzen. Hoe kan ik 1.542 euro verdienen bij een huurprijs van 840 euro?

Ik wil me aan het WWS houden, maar wat wil de overheid dat ik doe?
- Verhuren voor 840 euro omdat de huurder graag wil blijven terwijl alleen mijn maandelijkse kosten van de woning al hoger zijn? (rente 460, VVE servicekosten 210, onderhoud 180, gemeentelijke belasting 85, evt. leegstand, verzekeringen, verduurzaming).
- Massaal bezwaar maken over 2023 omdat de Hoge Raad heeft bepaald dat het onwettig is om belasting te innen over inkomen dat de burger niet heeft gehad, met een verdere overbelasting bij de belastingdienst als gevolg?
- Vragen of de huurder wil vertrekken, woning verkopen en een spaardeposito openen met 2%?

De overheid kan beter maatregelen treffen die direct zorgen voor meer woonruimte:
- Optoppen zorgt voor een extra woning bovenop een bestaand pand maar dit mag niet i.v.m. aantal parkeerplaatsen etc. Waarom is dat belangrijker dan een extra woning?
- Waarom mag een woning van 150 m2 niet gesplitst worden in 2 appartementen zodat er meer mensen kunnen wonen?
- Waarom mag ik een groot appartement met 3 slaapkamers in Utrecht niet aan 3 personen verhuren ipv 2? De verhuurder heeft hetzelfde rendement, direct 50% meer woonruimte in de grote steden en 3 personen die makkelijker rond kunnen komen.
- Als AOW-ers beide een sociale huurwoning hebben, dat moeten we toch blij zijn als ze willen samenwonen zodat een woning vrijkomt? Waarom straffen wij ze met het korten op hun AOW en toeslagen zodat ze niet gaan samenwonen?
- Waarom wordt het bestaande hospitacontract niet actief gepromoot door de overheid?
Als alleenstaanden weten dat ze een student in huis kunnen nemen en 490 euro per maand belastingvrij kunnen verdienen, ontstaat er direct extra woonruimte.

Is de impact WWS uitgerekend samen met de aangepaste box 3 heffing? Is er een rekenvoorbeeld volgens het WWS middenhuur met een rendement van 6,17%?

Bedankt voor uw overweging van bovenstaande.