Wet betaalbare huur

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Vlaardingen
Datum 1 maart 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Als particuliere verhuurder

Vraag2

Wat vindt u van het wetsvoorstel betaalbare huur en de onderliggende besluiten?
Ik heb 4 panden in bezit als pensioenvermogen. Deze heb ik gekocht toen ik mijn bedrijf heb moeten verkopen door een ongeval. Mijn bedrijf was mijn pensioen, maar door de verkoop moest ik ineens een andere keuze maken. Vastgoed was een goede keus voor het rendement op lange termijn. Dacht ik.

Ik verhuur in de vrije sector, volledig legaal, want ik zit ver boven de 148 punten en heb A en B label woningen. Door regulering verdampen de huurinkomsten, terwijl ik wel alle kosten moet blijven voldoen, waardoor ik amper meer iets overhoud. Met de nieuwe box 3 regels daar bovenop komt de nekslag voor mij en vele andere verhuurders. Ik zal moeten uitponden, omdat er geen rendement meer te maken valt.
Ik weet dat de minister met mij geen medelijden heeft. Want verhuurders zijn immers allemaal huisjesmelkers.

Met wie de minister wel medelijden zou moeten hebben, zijn de huurders. Want die komen op straat te staan zodra contracten aflopen. Huurwoningen waren al schaars, maar die de maatregelen nóg veel schaarser straks.

Excessen moeten aangepakt worden, helemaal mee eens. Maar waarom wordt dan het huidige WWS niet dwingend gemaakt? Want daar zijn de excessen te vinden. Een woning met 120 punten, verhuurd voor 1500,-.
Woningen die nu legaal (dus >148 pnt) in de vrije sector zitten hoeven toch niet te lijden onder de echte huisjesmelkers?

Er liggen inmiddels talloze rapporten op tafel waarin de desastreuze gevolgen worden geschetst, talloze belangrijke partijen die dit ook aangeven. Maar zij worden weggezet als lobbyisten.

Hoe is het mogelijk dat de minister niet inziet wat een onmenselijk drama hier gaat voltrekken. Zowel voor de bonafide verhuurders die hun pensioen zien verdampen, als voor huurders, die straks écht nergens meer een huurwoning kunnen vinden. Want lang niet iedereen wil kopen, ontzettend veel mensen willen huren!!

Is dit alles geoorloofd om de excessen aan te pakken? Waarvan tot op heden geen concrete cijfers zijn genoemd? Het overgrote merendeel zijn immers bonafide huurders. Het voelt als schieten met een kanon op een mug. Is dit werkelijk de bedoeling van de minister?