Wet betaalbare huur

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Doorn
Datum 22 maart 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
particulier woning belegger/ ondernemer

Vraag2

Wat vindt u van het wetsvoorstel betaalbare huur en de onderliggende besluiten?
De bevolking van Nederland groeit en blijft voorlopig groeien. Geld is jarenlang veel te goedkoop geweest en zocht een weg naar rendement. Er is simpelweg jarenlang veel te weinig gebouwd (om wat voor redenen dan ook) en wat er gebouwd wordt, wordt vaak voor de verkeerde doelgroepen gebouwd (ook door dwingend overheidsbeleid). Een recept voor tekorten en explosief gestegen prijzen. Het is ondernemers/ zelfstandigen zoals ik die zelf een pensioen moeten opbouwen niet aan te rekenen dat ze een redelijke veilige en stabiele belegging voor hun oude dag zoeken en daarom een pand in de verhuur hebben. Overigens geldt dit ook op grote schaal: pensioenfondsen beleggen zelf op grote schaal ook in woningen omdat er rendement moet worden gemaakt voor de inleg van de premie betalers.
Deze voorgestelde maatregel trekken een veel groter deel van vrije sector huurwoningen uit die markt naar een gereguleerde markt; er blijft nauwelijks een vrije markt over. De stapeling van andere maatregelen (box 3 fictieve rendementen) en externe marktfactoren (gestegen rente) zijn het recept voor een nieuwe ramp: de volledige implosie van de huurmarkt. Vergeet niet dat er om allerlei redenen gewoon vraag is naar huurwoningen. Los van de financieringscomponent (vreemd vermogen met een huidige hogere marktente) komt geen enkel model uit op een sluitende exploitatie. Dat geldt dus niet voor mij als kleine belegger maar geldt precies hetzelfde voor de grote beleggers. Die hebben nu al hun investeringsplannen gepauzeerd, maar erger - die komen voor de middellange termijn ook niet meer terug. Door het invoeren van deze maatregele verliest Nederland zijn geloofwaardigheid als betrouwbaar investeringsland en stort de nieuwbouw in. Daarnaast veegt deze mix aan maatregelen het volledige pensioen weg van ondernemers die in huurwoningen beleggen. Dat dit het vertrouwen in de rechtstaat tot in het diepst aantast behoeft geen verdere uitleg, want het komt feitelijk neer op onteigening. Het betekent ook dat ik met de voeten stem: ik investeer helemaal niets meer in Nederland. Dat is ook wat ik van alles en idereen die iets met woningvastgoed in Nederland doet hoor. Ik zou de overheid willen adviseren om zelf meer de regie te pakken in de sociale huurmarkt -maar de vrije markt ook gewoon echt vrij te laten.