Wet betaalbare huur

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Leiden
Datum 28 maart 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Verhuurder appartement als pensioenvoorziening

Vraag2

Wat vindt u van het wetsvoorstel betaalbare huur en de onderliggende besluiten?
Als verhuurder van een appartement met een WOZ waarde van 300000 Euro en een huurprijs van 1250 Euro en straks een maximale huur van 850 Euro zal het niet rendabel zijn het appartement te blijven verhuren.
De kosten van finciering, belasting box, onderhoud, leegstand,verzekering, heffingen eigenaar gemeente zijn hoger dan de 850 Euro.
De overheid gaat uit in de belasting heffing van een bepaald fictief rendement, maar zorgt er op deze manier voor dat dat rendement niet kan worden behaald.
Sommige eigenaren zullen tot verkoop overgaan, en daarmee aan de verhuurvoorraad worden onttrokken, anderen zullen bijvoorbeeld het onderhoud achterwege laten, maar uiteindelijk tot de conclusie komen dat verhuur geen optie meer is.

Het feit dat er extreme huurstijgingen plaatsvinden wordt veroorzaakt door de schaarste aan huurwoningen, op plekken waar veel mensen graag willen wonen.
Een noodmaatregel als de Middenhuur regeling, zal zijn doel niet halen. Niet doen dus.
Om associale huisjesmelkers te bewegen netjes met huurders om te gaan zal andere wetgeving noodzakelijk zijn.