Wet betaalbare huur

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Drachten
Datum 20 maart 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
particulier

Vraag2

Wat vindt u van het wetsvoorstel betaalbare huur en de onderliggende besluiten?
Als ik de reacties lees, zie ik vastgoedeigenaren (die vaak panden in bezit hebben als pensioen voorziening) die deze wet slecht vinden. Aan de andere kant lees ik van huurders dat ze hopen dat deze wet voor meer aanbod tegen betere prijzen gaat brengen.
Eén van de grootste problemen op de woningmarkt zijn de steeds kleinere huishoudens. Oorzaak ouderen die langer leven en thuis moeten blijven wonen (bejaardentehuis is ten ziele), scheidingen, jongeren zonder partner etc. Daarnaast stimuleert de overheid deze situatie door samenwonende partners te straffen met lagere AOW, bijstand etc. Pak dit probleem aan door samenwonen in allerlei vormen te stimuleren zodat meer mensen op minder m2 gezamenlijk kunnen gaan wonen.
Een tweede probleem is de ongelijke situatie tussen huren en kopen. Zelfs met een hypotheekrente van 4-5% is kopen vele malen goedkoper in maandlasten dan huren. De verhuurder heeft immers als koper geen subsidie van rente-aftrek. Dit verschil zorgt ervoor dat huurders altijd duurder uit zijn.

Een economische 'wet' van vraag en aanbod is bepalend ook voor de huurmarkt, ongeacht de hoeveelheid regelgeving, controle en ingrijpen je ook pleegt. Zolang er niet meer aanbod bij komt (het tegenovergestelde lijkt te gaan gebeuren) zullen huurders bereid zijn een hoge huur te betalen. Of dit nu gebeurt in servicekosten, bijdrage voor verduurzaming of hoe partijen dit ook gaan noemen. Groter aanbod van huurwoningen zal deze wet niet gaan brengen, zeker niet als particuliere verhuurders afhaken vanwege de exorbitante box3 regels. Meer gedoe, meer zaken bij de huurcommissie en meer schimmige huurcontracten gaat dit wel opleveren. Worden we daar als maatschappij beter van? Het antwoord laat zich raden.

Prima om verduurzaming hogere punten te geven in het WWS. WOZ waarde beperken is niet conform de realiteit. In het centrum van Amsterdam wonen is nou eenmaal een luxe die niet iedereen zich kan of wil permitteren. Immers alle voorzieningen, musea, theaters, kroegen etc. bevinden zich in het centrum van een stad. Logisch dat wonen dichter bij een centrum hogere kosten met zich meebrengt.