Wet betaalbare huur

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Retie
Datum 7 maart 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Ik reageer als particuliere verhuurder van 1 appartement. Ik ben hier al meer dan 20 jaar eigenaar van en heb het al die jaren tegen een nette marktconforme huurprijs verhuurd aan diverse huurders, variërend van oudere echtparen tot jonge starters. Ik hield er de afgelopen jaren netto een bescheiden bedrag per maand aan over, variërend van minder dan 100 tot een paar 100 euro. Hield. Vanaf nu moet ik minstens 200 euro per maand bijleggen als gevolg van de combinatie van sterk gestegen rente en box 3 aanpassingen. En als klap op de vuurpijl mag ik de huur niet meer verhogen op basis van het in het huurcontract afgesproken CPI omdat de overheid heeft bedacht dat ik geen last heb van de inflatie. De rente die ik moet betalen is echter in een jaar tijd meer dan verdubbeld.

Vraag2

Wat vindt u van het wetsvoorstel betaalbare huur en de onderliggende besluiten?
Ik vind het ontluisterend en verbijsterend wat er in Nederland gebeurt. Ik heb de overheid gevraagd naar de compenserende maatregelen om verhuurders schadeloos te stellen nu de spelregels tijdens de wedstrijd op meerdere vlakken worden gewijzigd. Met name het belast worden voor rendement dat letterlijk niet kan worden behaald is te gek voor woorden. Maar ik kreeg de reactie dat er geen enkele sprake is van compensatie. De perceptie is dat verhuurders zoals ik diepe zakken hebben en het gewoon kunnen opbrengen dat het eigendom van hun pand hen meer kost dan dat de huurder aan huur in rekening mag worden gebracht.
Toch is die vraag om compensatie niet zo heel wereldvreemd. Daarvoor verwijs ik graag naar het prijsplafond voor energie. Ook dat is bedoeld om een primaire levensbehoefte betaalbaar te houden voor consumenten. Maar daarvoor worden de energie leveranciers nadrukkelijk gecompenseerd. Waarom verhuurders dan niet? Wat mij betreft is dit onderscheid volstrekt onuitlegbaar en onacceptabel.

Ik heb al op diverse manieren op constructieve wijze geprobeerd de problematiek onder de aandacht te brengen bij de overheid, maar krijg daarop de reactie dat de overheid het ‘prima’ vindt als/dat eigenaren die hun woning nu verhuren hun bezit (moeten) gaan verkopen. Het verkopen lost echter geen enkel probleem op. Of er nu een huurder of een eigenaar in die woning woont, het woningtekort blijft hetzelfde.

Ik sluit af in het vertrouwen dat de rechter en zonodig de Hoge Raad (opnieuw) gaat ingrijpen op het uitgangspunt van het forfaitair rendement in box 3, en in de hoop dat er op grond van het Europees verdrag voor de Rechten van de mens ook ten aanzien van de huur regulering door justitie zal worden ingegrepen, aangezien wat er nu gebeurt allesbehalve redelijk en billijk is voor verhuurders. Het gaat ook huurders niet helpen omdat het tekort aan huurwoningen alleen maar zal toenemen, en wat er nog overblijft zal onbetaalbaar worden.