Wet betaalbare huur
Reactie
Naam
|
K. Overschie
|
Plaats
|
Den Haag
|
Datum
|
27 februari 2023
|
Vraag1
Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Ik reageer als ondernemer die voor zijn pensioen als particulier belegger heeft geïnvesteerd in een paar woningen voor de verhuur.
Vraag2
Wat vindt u van het wetsvoorstel betaalbare huur en de onderliggende besluiten?
Met dit wetsvoorstel zijn enkel verliezers. Zelf beleg ik met mijn vrouw in vastgoed, bedoeld als vermogensopbouw en pensioen in box 3. Wij zijn namelijk ondernemers en zijn genoodzaakt een eigen pensioen op te bouwen. De overheid doet dit niet voor ons.
Nu een aantal jaren later hebben wij een portefeuille opgebouwd van ongeveer 30 woningen, netjes alle belastingen betaald en ons netjes aan alle regels gehouden. De huurders zijn blij en de woningen netjes. We hebben altijd hard gewerkt hiervoor. Dat huizenprijzen kunnen zakken en hypotheekrentes stijgen, daar hebben wij rekening mee gehouden door veel af te lossen.
Echter nu door de ontwikkelingen op box 3 gebied en de geplande regels van Hugo de Jonge / middenhuur zijn wij genoodzaakt onze woningen uit te ponden. Momenteel staan 2 woningen van ons al te koop. De huurders hadden een jaarcontract en waren bijna aan het huilen toen ik vertelde dat ik (genoodzaakt door regelgeving) het huis wel moet verkopen.
Kort gezegd zouden mijn hypotheeklasten (loopt nu op boven de 6,5% rente) , box 3 heffing en stijgende inflatie / vve lasten leiden tot een kostprijs van 1100 euro per maand, terwijl wij maar 700 euro per maand zouden mogen vragen voor deze woning. Deze situatie is onhoudbaar. Onze totale aanslag voor 2023 zou inclusief alle OZB/WOZ stijginen leiden tot een aanslag van meer dan 80.000 euro per jaar. Ik zou niet weten hoe ik dit moet ophoesten ieder jaar. Ik houd al minder over door oplopende kosten, heb geen budget meer voor onderhoud, kan niet meer verduurzamen en dan nog als nekslag de verhoogde box 3 heffing en eisen voor lagere huurprijs. Het totale rendement is weg.
Dit kan zo toch niet bedoeld zijn? Uitgaan van fictieve rendementen bij de belastingdienst en lagere huren eisen, dat is een combinatie die ik niet snap. Op deze manier wordt pensioenopbouw voor ondernemers onmogelijk gemaakt.
In de politiek denkt men niet aan de belegger die verlies maakt op zijn investering. Voor sociale huurwoningen van woningcorporaties zijn de wachttijden enkele jaren, laat de vrije sector zijn functie behouden. Niet iedereen wil een huis kopen, dus bij het verhuren van woningen vervullen wij een belangrijke functie, dit kunnen wij niet onder kostprijs gaan verhuren terwijl alle kosten verder omhoog gaan.