Wet betaalbare huur

Reactie

Naam M Kuijpers
Plaats Rotterdam
Datum 28 februari 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Institutionele ontwikkelaar en investeerder

Vraag2

Wat vindt u van het wetsvoorstel betaalbare huur en de onderliggende besluiten?
Het is goed dat de overheid probeert iets te doen aan excessieve huren. Het deel van de woningmarkt waar excessieve huren worden gevraagd is echter betrekkelijk klein (minder dan ca. 2% van de woningvoorraad). Het probleem van de voorgestelde regulering is dat het als een veegnet ook een groot deel van de markt reguleert waar goedwillende investeerders hoogwaardige woningen tegen redelijke huurprijzen aanbieden en proberen toe te voegen. De combinatie van middenhuurregeling, verhoogde overdrachtsbelasting, lokale eisen aan nieuwbouw (die vaak ver boven het landelijke bouwbesluit liggen) en de lange proceduretijd om tot een bouwvergunning te komen, maken dat het ontwikkelen en investeren in nieuwe middenhuurwoningen een nagenoeg onhaalbare opgave is geworden. Terwijl het enige wat echt helpt om het woningtekort op te lossen het bouwen van meer woningen is. De maatregelen lijken op korte termijn aantrekkelijk voor de huurder. Op lange termijn zal de woningbouwproductie verder inzakken, wat het woningtekort juist vergroot. Er dreigt een infarct op de woningmarkt. De Minister wuift dat weg als 'onzin'. Dat is pijnlijk voor een grote groep professionals die dagelijks bezig zijn om met flinke tegenwind toch te proberen woningbouwprojecten voor elkaar te krijgen. Probleem is dat de werkelijke gevolgen pas over 3 tot 4 jaar zichtbaar worden. De aanloop van een nieuwbouwproject is immers 3 tot 4 jaar. De productie daalt misschien op dit moment nog niet zo hard omdat nu nog geproduceerd wordt wat al 3 tot 4 jaar geleden gestart is. De Minister wordt daarover nu nog niet aan de tand gevoeld. Maar de komende jaren zal er een aanzienlijke terugval zijn in het aantal projecten dat opgestart wordt als gevolg van de stapeling van regulering en fiscaliteit die verstikkend werkt in een markt die door gestegen rente, hoge bouwkosten en lange bezwaarprocedures al moeilijk genoeg is. Tegen de tijd dat we dat constateren is het te laat. Het woningtekort zal dan dusdanig groot zijn dat er niet meer tegenop te bouwen is.
Ik wil ik ook een lans breken voor de goedwillende particuliere woningbelegger. Zij worden door de combinatie van huurprijsregulering en het forfaitair rendement in box 3 onrechtvaardig hard geraakt. Hoe kan de overheid een combinatie van maatregelen nemen die ertoe leidt dat de belastingheffing op een beleggingswoning hoger is dan de netto kasstroom die je uit de woning realiseert? Je kan maatregelen niet in isolatie beschouwen, dan leidt tot ongelukken.