Wet betaalbare huur
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Amsterdam
|
Datum
|
22 maart 2023
|
Vraag1
Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Ik verhuur particulier 1 woning waar ik eerst zelf heb gewoond.
53m2, nieuwe badkamer, nieuwe keuken, tuin, goed onderhouden. Maar onmogelijk nog in vrije sector te krijgen met nieuwe wetgeving.
Vraag2
Wat vindt u van het wetsvoorstel betaalbare huur en de onderliggende besluiten?
Mijn eerste woning die ik in 2013 heb gekocht en flink in heb geïnvesteerd en op heb afgelost in 8 jaar, kan ik nu sinds ruim een jaar verhuren omdat ik zelf ben verhuisd. Afgelopen 12 jaar heb ik geen pensioen op kunnen bouwen en dit was mijn investering in de toekomst. Het appartement wordt verhuurd voor een marktconforme prijs en voldeed ten tijde van opstellen en tekenen contract aan het benodigde aantal WWS punten om in vrije sector te verhuren. Als gevolg van de WOZ cap, de nieuwe wetgeving (tezamen met box3 hervorming) zal de woning verlieslatend worden! Het wetsvoorstel stelt zelfs dat de nieuwe wetgeving van toepassing wordt op lopende huurcontracten, m.a.w. de spelregels worden veranderd tijdens het spel, maar de verhuurder wordt buiten spel gezet. Dit lijkt me een aantasting van eigendomsrecht, en moreel verwerpelijk. Ik zou dit financieel niet kunnen dragen wanneer de woning verlieslatend wordt en mijn huurders een contract voor onbepaalde tijd hebben. Het is immers, zelfs met maximale verduurzaming, onmogelijk om de woning nog in vrije sector van 187 punten te vallen. Welke oplossing biedt het wetsvoorstel hiervoor? Ik zie het niet.
Daarnaast mag het duidelijk zijn dat dit uiteindelijk zal leiden tot gedwongen verkoop, resulterend in een averechts effect op het aanbod woningen voor verhuur middensegment.
Krankzinnig ondoordacht plan.