Wet betaalbare huur

Reactie

Naam Anoniem Anoniem
Plaats Nederland
Datum 5 maart 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Ik reageer van inwoner van Nederland en Europa. Een sterk en betrouwbaar Europa of bananenrepubliek Europa? (deel 1 van 2).

Vraag2

Wat vindt u van het wetsvoorstel betaalbare huur en de onderliggende besluiten?
Fijn dat ik mijn mening mag geven over het wetsvoorstel ‘Regulering Middenhuur’. Graag neem ik u eerst mee naar 2013. Overheid, marktpartijen en burgers moeten samenwerken, hebben elkaar nodig en moeten op elkaar kunnen vertrouwen.

“Iedere Nederlander zou geld moeten laten rollen, zei Rutte in april. Toen probeerde hij Nederland geld uit de zakken te praten met zijn oproep om vooral nu in de crisis auto's, huizen en badkuipen te kopen. Dát zou de economie aanzwengelen.
PvdA-leider Diederik Samsom herhaalde die oproep gisteren nog een keer in de Volkskrant. Hij wil woningcorporaties, pensioenfondsen en vermogende particulieren verleiden geld uit te geven.” Bron AD: 26-6-2013

Geen vertrouwen, minder nieuwbouw
“Wij willen het vertrouwen tussen burgers en overheid herstellen. Dat zal alleen gaan als de overheid betrouwbaar is,.. “. Dit is de derde zin in het Coalitieakkoord 2021.

In de eerste plaats gaat het herstellen van vertrouwen verder dan de ‘toeslagaffaire’, de behandeling van ‘de Groningers’. Het gaat ook om de relatie tussen overheid en bedrijven. Shell en Unilever zijn inmiddels vertrokken. Boskalis overweegt hetzelfde. Ook het idee (van de heer Jetten) om eigenaren van warmtenetten, zoals Vattenfall, PGGM en Eneco zeggenschap te ontnemen geeft geen vertrouwen.

Daarnaast heeft ook de ‘Wet maximering huurprijsverhogingen geliberaliseerde huurovereenkomsten’ uit 2021 het vertrouwen in de overheid geen goed gedaan. En nu in 2022 de inflatie (veel) hoger is dan iedereen had voorzien passen we de spelregels opnieuw aan? De huurverhoging wordt gemaximeerd op de laagste van inflatie + 1% of loonontwikkeling + 1%?

Op de tweede plaats is een stabiel beleid noodzakelijk voor lange termijn investeringen. Institutionele beleggers hebben de ambitie uitgesproken om tot 2030 circa 50.000 middenhuurwoningen aan de woningvoorraad toe te voegen (IVBN). Dit is 50% van doelstelling (100.000). Deze lange termijninvesteringen kunnen alleen worden verwacht bij stabiele regelgeving.

Op de derde plaats is het belangrijk om van de ramp op de Berlijnse huurmarkt te leren. Door overregulering ligt deze totaal plat. De problemen zijn inmiddels zo groot, dat openlijk wordt gesproken over onteigenen van (institutionele) beleggers. Onteigenen hoort toch niet bij een sterk Europa? Als Nederland ook wil onteigenen, doe het dan snel. Zodra de CETA afspraken over investeringsbescherming zijn ingegaan wordt dit een mooie testcase zijn voor het Investment Court.