Wet betaalbare huur

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Rotterdam
Datum 4 maart 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Huurder. Ik huur al 40 jaar dezelfde woning. Dat was destijds een middeldure sociale huurwoning. Het was volkomen normaal om van een corporatie te huren. Huurliberalisatie bestond nog niet en dure huurwoningen in de vrije sector waren luxe huurwoningen met een bijbehorende huurprijs waar iemand bewust voor koos. Niemand werd "gedwongen" om in de vrije sector te gaan huren, want voor het (middel)dure segment van de sociale, gereguleerde huur gold geen maximale inkomensgrens. En zo hoort het ook. Een overheid kan niet voor iemand bepalen hoe duur hij/zij moet wonen, want een bruto inkomen op een bepaald moment zegt niets over een huishoudenssituatie en de (financiële) perspectieven op termijn. De relatie tussen huurprijs, kwaliteit van de woning en wat een huurder kan/wil/zou moeten betalen is in de afgelopen jaren compleet zoekgeraakt. Bij de focus op marktwaarde, markthuren en verdienmodellen is steeds meer uit beeld geraakt dat wonen een basisvoorziening is voor een veilig en stabiel leven. Het is goed dat nu een eerste stap wordt gezet om terug te keren naar wonen als veilige basisvoorziening waarbij het daaraan verdienen niet meer op de eerste plaats staat.

Vraag2

Wat vindt u van het wetsvoorstel betaalbare huur en de onderliggende besluiten?
Heel goed dat de meeste huren weer gereguleerd worden. Dat hierdoor kleine particuliere verhuurders en beleggers benadeeld worden: jammer, maar helaas. Het is beslist niet normaal te noemen dat huurders rechtstreeks moeten opdraaien voor iemands pensioenvoorziening. Verhuur van woningen hoort overgelaten te worden aan professionals, zoals woningcorporaties en grote, institutionele beleggers die met de juiste motieven verhuren en het rendement inzetten voor het algemene belang. De anderen hebben vaak prachtige verhalen, maar laten geen mogelijkheid onbenut om de huren zo hoog mogelijk te maken. Hun woningen worden door de enorme schaarste toch wel verhuurd.
Hopelijk blijft de WOZ-cap in het huidige sociale huursegment ongewijzigd, want er zijn al veel te veel sociale huurwoningen verdwenen door huurliberalisatie en verkoop. De WOZ-waarde is de laatste jaren vooral gestegen vanwege de schaarste en hoge verkoopprijzen, niet omdat de woningen en/of de omgeving ineens zoveel beter of mooier zijn geworden. De gebakken lucht mag wel wat minder!
Met eerlijke en zo objectief mogelijk vastgestelde huren, ook (weer) in het middensegment, zal er ongetwijfeld weer meer doorstroming op gang komen. Als huurders weten dat zij ook op langere termijn beschermd zijn tegen te hoge huurprijzen en dus niet bang hoeven te zijn dat zij op een dag de vrije sector- of middenhuur niet meer kunnen betalen en dakloos raken, zullen zij eerder een stap durven zetten naar een duurdere woning.
Hopelijk komen er geen afgepaste en strikte maximum inkomensgrenzen voor het nieuwe, gereguleerde middensegment, want dan wordt iedere huurder weer op een - soms veel te krap - budget gezet en wordt het moeilijk eventuele financiële tegenslagen zelf op te vangen. Iemand die koopt, wordt ook niet gedwongen om de duurst mogelijke woning te kiezen. Doe dat bij huurders ook niet. Bescherm de lage(re) inkomensgroepen door het huursegment onder de aftoppingsgrenzen Huurtoeslag voor hen te reserveren en zorg dat dit segment niet kleiner wordt!