Wet betaalbare huur
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Utrecht
|
Datum
|
27 maart 2023
|
Vraag1
Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Verhuurder van residentieel, gemengd en commercieel vastgoed
Vraag2
Wat vindt u van het wetsvoorstel betaalbare huur en de onderliggende besluiten?
Het wetsvoorstel heeft een averechts effect op de huurmarkt, waarbij het aanbod huurwoningen juist enorm zal afnemen. Uitponding van huurwoningen zal geen tijdelijk, maar blijvend effect zijn. Woningen zullen in grote getale verplaatsen naar de koopsector.
Upgraden van huurwoningen naar een puntenaantal boven 186 punten is o.a. in grote steden als Amsterdam en Utrecht schier onmogelijk, vanwege de van oudsher beperkte woonoppervlakte van panden in de bestaande woningvoorraad. Woonoppervlakte maakt namelijk een groot gedeelte uit van de puntentelling bij de waardering van woonruimte. Extra woonoppervlakte kan niet zomaar worden toegevoegd aan een woning in de bestaande woningvoorraad.Locatie van een woning gaat door verdere beperking van de WOZ cap niet meer van invloed zijn op de huurprijs, waardoor een huurwoning als onderhavig niet snel meer in de vrije sector terechtkomt en het rendementsplaatje niet meer sluitend is.
Ook is het vaak onmogelijk om een hoger energielabel dan label A te verkrijgen in dergelijke steden, indien er bijvoorbeeld sprake is van meerdere woningen in een klein appartementsgebouw.
Als gevolg van dit wetsvoorstel verdwijnt het merendeel huidige vrije sector huurwoningen . Het aandeel vrije sector woningen zal na invoering van deze wet beperkt zijn. De huidige huurwoningen verdwijnen bijna allemaal naar het gereguleerde segment, waardoor er sprake zal zijn van een enorm lager rendement, welke in vele gevallen zelfs verlieslatend zou zijn.
Gezien de stringente regelving is er geen andere optie dan over te gaan tot uitponding van huurwoningen. Het is nagenoeg onmogelijk om nog in de vrije sector actief te blijven.
Bijlage