Wet betaalbare huur

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Berkhout
Datum 17 maart 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Ik ben particulier, ben zzp-er en verhuur 2 woningen in Amsterdam.

Vraag2

Wat vindt u van het wetsvoorstel betaalbare huur en de onderliggende besluiten?
In beginsel begrijp ik dat er regulering moet komen voor de middenhuur.
Echter moet men 1. niet alles landelijk over één kam scheren.
Daarnaast 2. moet begrip zijn voor de kleine particuliere verhuurder.
Tenslotte 3. ik zie geen andere oplossing dan verkopen.

Punt 1) In Amsterdam zijn woningen veel duurder terwijl deze minder vierkante meters hebben dan in vrijwel alle andere regio's.
De 2 woningen die ik verhuur liggen in het centrum, zijn <65 m2 en hebben een WOZ-waarde van maar liefst 450k-485k. Mijn huurders (doelgroep: 25-35 jaar) zijn zeer tevreden met de huur die landelijk gezien hoog is, maar welke vanwege locatie/ WOZ normaal is (denk ook aan 'samenhuur', dus delen van lasten).
Ondanks dat zijn deze woningen met de toekomstige regeling niet in de vrije sector te houden, ook niet wanneer deze worden verduurzaamd naar energielabel A.
Dit komt ook mede door de WOZ-cab van afgelopen jaar..
Punt 2) een groot deel van de particulier verhuurde woningen wordt verhuurd door verhuurders met max 1-2-3 woningen, tbv pensioen. Voor mij persoonlijk betekent dit dat mijn pensioen onzeker is.
--> ga bouwen en voer regeling in voor nieuwbouw (en/of grote coöperaties)!!
Punt 3) met het huidige voorstel zie ik geen andere oplossing dan verkopen van de woningen zodra verhuurders verhuizen. Ik wil heel graag investeren om tot energielabel B/A te komen, maar dan moet ik wel met de woningen in de vrije sector kunnen blijven. De woningen zijn daar namelijk duur genoeg voor (zie WOZ-waarde).
--> gevolgen:
- woningen zijn duur in Amsterdam, dus worden verkocht aan vermogenden.
- huidige doelgroep van 25-35 jaar is kansloos in het gebied (Amsterdam binnen de ring) waar zij willen wonen. Kopen is geen optie, huren straks ook niet meer..
- het aanbod van huurwoningen wordt zeker in de 'dure stad Amsterdam' kleiner, want woningen zijn relatief klein maar wel duur, dus lastig om in vrije sector te kunnen blijven verhuren.
- de huurprijzen van woningen die wél in de vrije sector kunnen blijven, zullen door schaatste gaan stijgen!!!
- door huidige onzekerheid staan mijn verduurzamingsplannen in de ijskast.. zelfs het woningwaarderingsstelsel wordt herzien en biedt geen uitgangspunt waar je wat mee kunt..

>>> e.e a. kan ook niet los gezien worden van de belasting van huurinkomsten/ waarde huurwoningen.
>>> aanbod vrije sector wordt kapot gemaakt!