Wet betaalbare huur

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Apeldoorn
Datum 21 maart 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Bezorgde burger. Gepensioneerd tandarts, in het verleden ook verhuurder.

Wat Hugo de Jonge wil gaat hij niet bereiken doormiddel van de Wet zoals die nu voorligt. Er zullen niet meer betaalbare woningen bijkomen, maar er zullen juist vele huurwoningen gaan verdwijnen van de huurmarkt.
Het is zo simpel, de huren worden gedwongen verlaagd, de belasting op huurinkomsten worden tegelijkertijd enorm verhoogd, dit gaat rendementen zo sterk aantasten, en dan is de keuze voor verkoop snel gemaakt.

Het is werkelijk ongelooflijk dat zo een simpelere redenering niet opkomt bij de Minister. Maar vooral de ambtenaren zijn het aan te rekenen. Met alle respect, maar de heer de Jonge heeft geen verstand van zaken, maar zijn ambtenaren- apparaat zou beter moeten weten.

Op het ministerie is men echter helaas ook doof voor de vele onderzoeken waarin hierop al wordt gewezen, en die zijn uitgevoerd door hoogleraren, economen, DNB, Ortec Finance, en nog meer gerenommeerde onderzoekbureaus. (en zeker geen lobbyisten)

Het geeft niet dat er verkocht wordt, want dat is goed voor de koopmarkt, en wij gaan bijbouwen. 900.000 woningen tot 2030. Dat bouwen gaat niet gebeuren, ook dat weet iedereen al behalve de Minister zelf. De bouwopgave is veel te ambitieus.

Goed voor de koopmarkt zegt de minister ook, want dan hoeven woningzoekenden niet meer in de dure vrije sector te huren, maar dan kunnen ze kopen. Maar zoveel woningzoekenden willen of kunnen helemaal niet kopen.
Wat te denken van al die expats, die naar bijvoorbeeld Amsterdam komen. Hoog opgeleide arbeidsmigranten vestigen zich daar vanwege het feit dat er door Den Haag grote internationale bedrijven naar Nederland worden gehaald, (of door de steden zelf, maar zelfde verhaal... ).
Die mensen willen niet direct kopen, maar eerst huren. Blijven ze in een stad, dan misschien na een paar jaar kopen, maar nooit direct bij aankomst. En die categorie huurders verdient te veel voor een middenhuurwoning, laat staan voor een sociale huurwoning. De wachtlijsten worden trouwens zo enorm voor alle categorieën huurwoningen, er zullen ook wachtlijsten voor de vrije sector ontstaan.

Vraag2

Wat vindt u van het wetsvoorstel betaalbare huur en de onderliggende besluiten?
Het gebeurd nu al volop heb ik begrepen. Verhuurders verkopen vastgoed dat nu of straks niet meer in de vrije sector verhuurd zal kunnen worden. En de animo voor het steeds kleiner wordende aanbod aan vrije sector huurwoningen is enorm. De vraag neemt natuurlijk niet af, maar het aanbod wel. Dus dit creëert nog meer schaarste, en dat drijft de prijzen dan weer op. (economie les nr. 1 denk ik zo ongeveer...)

€190,- gemiddeld zal de daling zijn in huurprijs. Maar niet in de grote stad hoor. Daar zal de daling gemiddeld vele honderden euro's per woning gaan zijn. En dan ga je dus verkopen, want het valt niet meer rond te rekenen. Huurinkomsten dalen, belastingen gaan enorm stijgen....

De vrije sector is het smeermiddel voor de woningmarkt, en zal eerder juist groter moeten worden! Ook dan zullen de prijzen vanzelf gaan zakken. Je zag het tijdens Corona. Expats vertrokken, geen vraag meer naar huurwoningen, een enorm overschot aan huurwoningen, en de prijzen van huurwoningen daalde significant.

Er zal in de Wet een aanpassing moeten komen in de locatie component. Door de WOZ cap is er in het WWS geen onderscheid meer tussen een woning op de Dorpsstraat in Epe, en de Prinsengracht in Amsterdam. Maar er is wel een paar ton verschil in WOZ waarde. Hoe kan dit niet gezien worden?
De Wet zoals die nu voorligt zal voor minder en duurdere huurwoningen zorgen, terwijl het doel is meer en betaalbare huurwoningen.