Wet betaalbare huur

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Eindhoven
Datum 8 maart 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Als particulier heb ik voor mijn pensioen gezorgd door hard te werken (tot 60u/wk), zuinig te zijn en met mijn spaargeld (na het betalen van Inkomstenbelasting) een huis voor de verhuur te kopen om mijn pensioen aan te vullen. Mijn kleine pensioenen zijn jarenlang niet geïndexeerd en worden nu niet volgens de inflatie geïndexeerd. Gelukkig heb ik mijn verhuurinkomsten !
Door de aanpassingen wet Box3 (overgang tot 2026 en daarna 2026) wordt mijn inkomen als GEPENSIONEERDE ernstig aangetast. Door inflatie, extra IB en de onmogelijkheid door werk bij te verdienen brengen mij ernstig in de problemen.
Het gevolg van het wetsvoorstel is dat bij gemaximeerde huurinkomsten ik de woning overweeg te verkopen, zodat ik mijn inkomen kan aanvullen. Ik hoop dat het tot mijn dood voldoende is. Mijn vrouw zal daarna wel overleven met wat er nog rest.

Vraag2

Wat vindt u van het wetsvoorstel betaalbare huur en de onderliggende besluiten?
Huur dient in overeenstemming te zijn met de kwaliteit van de woning. In gebieden van schaarste van huurwoningen (en dus van hoge woningprijzen) moet het mogelijk zijn behoorlijke netto rendementen te halen op de verhuur van de woning. Een nettorendement van tenminste 5% moet haalbaar zijn om het verhuurpotentieel op lange termijn te bevorderen. Tevens dient in het wetsvoorstel opgenomen te worden dat wordt gekeken naar de reden van het verhuren van de woning en welke invloed de huurpenningen heeft in het verdien- of inkomensmodel van de verhuurder.
Tenminste dient onderscheid gemaakt te worden gemaakt in:
- Ideële doelstelling (woningcorporaties)
- Winstbejag (huizenmelkers)
- Inkomen tbv levensonderhoud (al dan niet bij gepensioneerden)