Wet betaalbare huur

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Rotterdam
Datum 27 maart 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Paticuliere woningeigenaar/verhuurder van studentenwoningen

Vraag2

Wat vindt u van het wetsvoorstel betaalbare huur en de onderliggende besluiten?
In de grote steden heerst al een enorm tekort aan woningen voor studenten. Studenten willen en kunnen geen woning kopen en vinden het prettig met om vrienden of studiegenoten een gehele woning samen te huren, woningdelers genoemd. Hiermee is voor hun de huur goed betaalbaar en behaalt de verhuurder een acceptabel rendement. Het rendement komt voor de vastgoedbelegger met de huidige wet- en regelgeving tussen de 4% en 5%. Dit rendement zal echter nog dalen indien er specifieke risico's zich voordoen die de woningeigenaar draagt, zoals wanneer er wanbetaling optreed, schade aan de woning ontstaat of tijdelijk onbewoonbaar is, extra onderhoudskosten bij intensief gebruik van de woning, stijgende rente, hogere en stapeling van fiscale druk door wijzigingen in box 3 (beperkte aftrek van schulden, hogere fictieve rendementen waarover belasting wordt geheven, hoger percentage heffing, verlaging leegwaarderatio). Het huidige wetsvoorstel zorgt ervoor dat het rendement voor de woningeigenaar verdampt, er wordt zelfs in de meeste gunstige situatie maandelijks verlies gemaakt. Daarboven op, hoe moet een eventueel waardeverlies gedragen worden indien prijzen op de woningmarkt gaan dalen?

De huurmarkt zal door het wetsvoorstel betaalbare huur sterk krimpen omdat er onvoldoende of een negatief rendement ontstaat voor de woningeigenaar, terwijl er geen beloning voor investeren en het nemen van risico's tegenover staat. Ter onderbouwing wijs ik u op de diverse rapporten die door gerenomeerde bedrijven zijn opgesteld, zoals Rabobank, Ortec Finance, CBRE etcetera.

Nederland heeft meer woningen nodig in plaats van minder. Dat bereiken we alleen als alle partijen de handen ineen slaan. Daar hoort een acceptabel rendement bij voor de verhuurder. De huurder begrijpt en accepteert dat de flexibiliteit van huur beprijst wordt. Wanneer overheidsmaatregelen zoals dit wetsvoorstel de economische prikkels bij verhuurders wegneemt, zullen zij vertrekken uit deze markt.