Wet betaalbare huur

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Amsterdam
Datum 5 maart 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Huurder

Vraag2

Wat vindt u van het wetsvoorstel betaalbare huur en de onderliggende besluiten?
In principe goed voorstel. Het is mooi dat de huurders weer wat beter beschermd worden, zoals het ook vóór 2012 was. Dit brengt rust voor veel huurders, die op dit moment gestrest zijn, omdat ze zijn overgeleverd aan de grillen van verhuurders. Goed dat eindelijk de oplossing weer wordt gezocht in reguleren, na tien jaren waarin werd ingezet op liberaliseren, o.a. door de invoering van de WOZ-punten, waardoor veel woningen zijn geliberaliseerd. Het heeft de wooncrisis opgeleverd.

Wel enkele opmerking m.b.t. WOZ-punten in het algemeen en de voorgestelde veranderingen in het bijzonder, die slecht uitpakken voor huurders.
Vooraf: de invoering van WOZ-punten in 2015 lijkt me nog steeds een grote vergissing. Door WOZ-punten wordt de maximale huurprijs – die objectief zou moeten worden bepaald op basis van kwaliteit – gekoppeld aan zo iets grilligs als de koopprijzen van woningen in de buurt. Overigens werd bij de invoering in 2015 gedacht dat de WOZ-punten nooit meer dan 20% van de totale punten zouden gaan uitmaken (zie de debatten in de Tweede Kamer). In de praktijk bleken het er uiteindelijk veel meer te worden, o.a. door exorbitante stijgingen van de koopprijzen. Daarom werd de 33%-cap ingevoerd (in 2022). Die ging bij nader inzien echter alleen gelden voor woningen die ‘op het randje’ van liberalisatie zaten. En nu wordt zelfs voorgesteld deze grens naar boven op te schuiven. Probleem: Dat gaat slecht uitpakken voor veel woningen die nu gereguleerd zijn. Het betekent bijv. dat een gereguleerde woning met op dit moment 100 ‘gewone’ punten en 70 WOZ-punten duurder gaat worden. Nu worden deze WOZ-punten nog ‘gecapt’ op 50 punten; daarmee heeft dit huis nu een maximale huur van 815,53 euro (150 punten). Echter: als deze ‘cap’ wegvalt, mag de huur weer doorgroeien naar liefst 929,70 euro! (170 punten). Woning gaat dus juist duurder worden. Dat lijkt me niet de bedoeling van deze wet.
Kortom: ik stel voor de 33%-cap standaard te maken voor alle woningen, en niet alleen voor woningen ‘op het randje’, en zeker niet het nieuwe randje bij 186 punten.