Wet betaalbare huur

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Den Haag
Datum 8 maart 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Particulier met eigendom (voor zolang dat nog wordt gerespecteerd)

Vraag2

Wat vindt u van het wetsvoorstel betaalbare huur en de onderliggende besluiten?
Onteigening en afbraak woningbouwinvesteringen

De oplossing voor de grote woningnood is juist het stimuleren van woningbouwinvesteringen en woningdelen.

In tijden van grote woningnood is de oplossing NIET onteigenen van particulier bezit, want dat is waar gedwongen subsidiering van huurders door particulieren eigenaren op neer komt. Dan kan de politiek net zo goed gaan bepalen dat eigenaren hun woningen gratis moeten laten bewonen. Dan mag de oplettende lezer raden hoeveel van die woningen nog op de markt blijven.

Iedereen kan mijlenver aan zien komen dat de huurmarkt drastisch zal verkleinen en dat er van woningdelen/kamerverhuur helemaal vrij weinig over zal blijven.

Het valt op de reagerende huurders klappend vooraan staan voor deze maatregelen, en zelfs nog om verdere onteigening roepen. Vanuit hun positie is dat begrijpelijk. Zij zitten immers aan de ontvangende kant van de afpakwetgeving, althans dat denken ze, want de huurwoningen zullen niet daadwerkelijk aan hen uitgedeeld worden, maar definitief van de markt gaan verdwijnen. In wensdenken die de economische realiteit geheel wegdenkt kan je niet wonen.

Onteigening is wat je krijgt als een meerderheid mag stemmen voor het afpakken van de bezittingen van de minderheid. Dit is ook waarom in een democratische rechtstaat de bescherming van eigendom een noodzakelijke pijler is. De politiek lijkt dit geheel te negeren in hun haast om met behulp van goedkope frames vanuit de onderbuik met gemakzuchtige populistische “oplossingen” te komen voor de woningnood.

Indien de politieke onteigeningscampagne wordt doorgedrukt zal dit desastreus uitpakken voor de woningmarkt. Bestaande investerings-en transformatieplannen voor de nieuwe “middenhuur” zullen in de ijskast belanden of helemaal stoppen. Hetzelfde zal gelden voor het laatste restje vrije sector huur dat bij de nieuwe plannen overblijft. Want waarom zal de overheid ook dit gedeelte niet binnen afzienbare tijd gaan onteigenen voor politiek gewin? De afbraak van woninginvesteringen is zelfs al aan de gang door de grote onrust die is ontstaan in de markt. Vertrouwen in een investeringsklimaat komt te voet en gaat te paard.