Wet betaalbare huur

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Amsterdam
Datum 27 maart 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Wij hebben enkele woningen in familiebezit, reeds decennia, en zijn geen handelaren. Wij hebben over het geheel genomen tevreden huurders. Naar mijn mening zijn de meeste verhuurders eerlijke, normale mensen, anders dan er populair telkens ‘geframed’ wordt.

Vraag2

Wat vindt u van het wetsvoorstel betaalbare huur en de onderliggende besluiten?
1. Al langer worden wij steeds meer klem gezet: aan de ene kant exploderen de kosten, belastingen (Box3, LWR, en gemeentelijk OZB/erfpacht), en diverse verplichtingen, anderzijds wordt het praktisch onmogelijk om de huur conform te verhogen. Dit kan niet omdat het voor mensen betaalbaar moet blijven, en dit kan niet – het wordt zelfs verplicht verlaagd dmv puntenstelsel en verhogingsbeperkingen – door de overheidsbeleid. Daarbovenop wil de Gemeente Amsterdam het voorgestelde beleid van de minister nog eens links wil inhalen (bijvoorbeeld puntensysteem tot 252 punten). Door dit alles wordt het allemaal praktisch onmogelijk, en wordt de enige optie: verkopen. Netto resultaat van het voorgestelde beleid: minder huurwoningen.
2. Wonen zal betaalbaarder worden, maar wel vooral zo niet alleen voor de eerstvolgende groep huurders. Eén keer een woning bemachtigd zal de huurder wel gek zijn om te vertrekken*. Voor een volgende groep personen die graag betaalbaar in de stad willen wonen zal dit dus vrijwel onmogelijk worden, omdat het systeem na die eerste groep muurvast zal komen te zitten.
(*) De bewijzen zijn ruim voorhanden, ook bij ons: huurders uit 1967, uit 1971, uit 1983, uit 1995 zijn blijven wonen tot hun ‘overlijden’, tegen (geindexeerde) huren uit die tijd, volstrekt niet meer passend bij de huurmarkt noch bij de sterk gestegen kosten.
3. De beoogde doorstroming zal slechts “éénmaal” gebeuren, en hierna zal het volledig stagneren. Passende huren zullen dus alleen voor de groep van toepassing zijn, anderen komen uberhaupt niet meer aan bod.