Wet betaalbare huur

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Putten
Datum 28 maart 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Particuliere belegger en vastgoedprofessional.

Vraag2

Wat vindt u van het wetsvoorstel betaalbare huur en de onderliggende besluiten?
Deze wet maakt de problemen op de woningmarkt veel erger dan ze al waren. Er komen als dit plan uitkomt weliswaar een aantal woningen op de huurmarkt terecht tegen een lagere prijs maar Ortec Finance heeft berekend dat uitponden in 95% van de gevallen meer geld oplevert dan opnieuw verhuren met lagere huren. Beleggers zullen dus na het leegkomen van huurwoningen deze massaal gaan verkopen. Wat per definitie betekent dat er minder (midden)huurwoningen overblijven.

Een ander groot probleem is dat de regels zo streng zijn dat institutionele beleggers zoals verzekeraars en pensioenfondsen hun businesscase niet meer rond gerekend krijgen en dus stoppen met bouwen. Wat verder opmerkelijk is dat de belangen van particuliere beleggers die vier keer zoveel woningen hebben als institutionele partijen helemaal genegeerd worden.

Maar wat het grootste probleem is dat door dit soort wetgeving het vertrouwen van de burger en bedrijven verder onder druk komen te staan. Er is geen enkel bewijs dat deze maatregelen daadwerkelijk zorgen voor beter betaalbare huurwoningen, sterker nog er ligt heel veel bewijs van gerenommeerde onderzoekers en vastgoedpartijen die het tegenoverstelde aantonen.
Nog geen 10 jaar geleden nodigde Stef Blok partijen uit om te komen investeren in Nederlands vastgoed en nu wordt door Hugo de Jonge maatregelen aangekondigd die de woningmarkt ernstig zullen gaan schaden.

Mijn advies is dan ook om deze wet niet door te voeren en te focussen op meer bouwen, het toestaan van het splitsen van woningen en het afschaffen van kortingen als mensen gaan samenwonen.