Wet betaalbare huur

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Peize
Datum 25 maart 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Onafhankelijk academisch onderzoeker / specialist woningmarkt

Vraag2

Wat vindt u van het wetsvoorstel betaalbare huur en de onderliggende besluiten?
Het voorstel is buitenproportioneel gelet op het kleine deel (<3%) van de woningmarkt waar het betrekking op heeft. Op basis hiervan lijkt het een puur politiek gedreven maatregel zonder dat er daadwerkelijk positieve impulsen voor de woningmarkt worden nagestreefd.

Daarnaast zal het gewenste effect, meer betaalbare huurwoningen, niet worden gehaald.

Integendeel, vooral commerciële beleggers zullen niet meer investeren in nieuw te bouwen huurwoningen en zij zullen hun bestaande woningbezit grotendeels verkopen. Een deel van de politiek zal zeggen: prima. Echter is dat niet gebaseerd op feiten maar op populisme en politiek wensdenken. Iedere euro welke uit de huurmarkt vloeit zal leiden tot grotere tekorten.

Een ander gevolg: institutionele beleggers (o.a. pensioenfondsen) zullen uitwijken naar andere investeringen of andere landen. Resultaat: een uittocht van kapitaal. Terwijl er extra kapitaal nodig is. Woningen bouwen kost immers heel veel geld en we hebben meer woningen nodig.

Wie gaat dit geld investeren? Een lastige vraag. Maar geld wat al in de markt zit wegjagen is natuurlijk niet slim.

Een andere bijwerking van de maatregelen is:

Doorstroming zal stoppen omdat 1) het aanbod daalt (als gevolg van de eerder geschetste investeringsstaking) en 2)"the happy few" die wel een huurwoning hebben bemachtigd, gaan deze niet meer opgeven.

Suggesties:

A.meer (vraaggestuurd) bouwen zodat de doorstroming op gang komt,
B. minder regels om te kunnen bouwen
C. minder regels om te kunnen verhuren. Een maximum huur per gemeente om excessen uit te bannen. Het geschetste probleem bestaat namelijk niet in 90% van het land.
D. maak investeren in huurwoningen (m.n. fiscaal) aantrekkelijker en zorg voor een voorspelbare overheid. Zorg dat er nieuw kapitaal naar de markt toe gaat

In Amsterdam zijn de huren hoger dan in Drachten. Maar we gaan voor een vergelijkbaar appartement op beide plekken straks dezelfde huur eisen. Mooi voor de enkele huurder in Amsterdam die straks een lot uit de loterij wint. Maar wie gelooft in dit sprookje?

Investeerders pesten lijkt leuk voor de bühne, maar wie betaald uiteindelijk de prijs, niet de investeerder, die neemt z'n verlies en gaat elders op zoek naar betere rendementen tegen aanvaardbare risico's.

De huurders zijn de dupe. En laat dat nou net de groep zijn die we willen helpen .