Wet betaalbare huur

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Amsterdam
Datum 19 maart 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Ik ben het oneens met de nieuwe wet. De huurprijzen zijn momenteel hoog omdat het huurwoning aanbod veel te klein is. Een simpele economische wet is dat je dan het aanbod moet vergroten. Richten op onorthodoxe nieuwbouw dus.Ik ben kleine belegger die mijn oude woning van 60 m2 in het centrum van Amsterdam verhuurt. Ik betaal hier 1.000 euro aan hypotheekrente per maand. Dan nog 130 euro vve kosten en box 3 (vermogensbelasting) ongeveer 600 euro per maand. De huur zou dan dalen. van 1.200 euro gaan (dit is een relatief redelijk bescheiden bedrag, waarbij ik er na belastingen al flink op verlies, behalve misschien eventueel waarde stijging bij verkoop, naar 800 euro. Dan verlies ik ongeveer 1.000 euro per maand. Dit zou betekenen dat ik de woning die ik nu verhuur zou moeten verkopen. Leuk voor de vermogenden die een huis kunnen kopen, want er komen meer woningen op de koopmarkt. Maar weer een woning minder op de huurmarkt, waardoor het nog lastiger zal worden voor huurders.

Vraag2

Wat vindt u van het wetsvoorstel betaalbare huur en de onderliggende besluiten?
Ik vind het een slecht voorstel. Voor huurders is het de eerste jaren misschien prettig iets minder te betalen. Echter, doordat vastgoed eigenaren met deze huur in de steden zwaar verlies gaan leiden zullen zij deel woningen gaan verkopen. Hierdoor zullen er nog minder huurwoningen over blijven , de huurders die een jaar wat goedkoper wonen zullen worden uit huis gezet als t huurcontract verloopt en kunnen dan geen nieuwe woning meer vinden, want veel particuliere huurwoningen zijn koopwoningen geworden. Dit drijft ook de huurprijzen op. Per saldo zullen de huurders duurder uit zijn.