Wet betaalbare huur
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Amsterdam
|
Datum
|
28 februari 2023
|
Vraag1
Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Wij zijn een beleggend ontwikkelaar, beheerder en verhuurder van residentieel vastgoed in het MRA gebied. Wij hebben een aanzienlijk aantal woningen toegevoegd aan de woningvoorraad en verduurzamen en investeren flink in onze portefeuille. Dit doen wij bedrijfsmatig.
Onze vraag is:
Nederland verwelkomt jaarlijks ca. 40.000 kennismigranten/expats.
Hoog opgeleiden werknemers zijn hard nodig om de enorme vraag voor personeel op de arbeidsmarkt enigszins te kunnen opvullen. Kennismigranten hebben bij aankomst vaak nog geen BSN nummer en Nederlandse bankrekening, voor het verkrijgen daarvan is doorgaans een adres c.q. huurcontract nodig. Bij een institutionele belegger een woning aanhuren zonder BSN nummer en/of Nederlandse bankrekening is niet mogelijk. Deze kennismigranten zijn daarom aangewezen tot het huuraanbod van particuliere verhuurders.
U geeft aan prima zonder particuliere verhuurders te kunnen maar dat impliceert ook dat de huisvesting van bovengenoemde kennismigranten niet meer mogelijk is.
Bedrijven in Nederland zijn voor hun continuïteit en groei aangewezen op de mogelijkheden die er zijn tot het huisvesten van het personeel. Deze voorgestelde aanpassing in de huurwet kan daarom voor het bedrijfsleven en vestigingsklimaat in Nederland nogal nadelig uitvallen.
Is er bij het opstellen van deze wetgeving tussen EKZ en uw afdeling hierover afstemming geweest?
Vraag2
Wat vindt u van het wetsvoorstel betaalbare huur en de onderliggende besluiten?
Als 2e vraag:
Hoe denkt u de huisvesting van kennismigranten te kunnen waarborgen?