Wet betaalbare huur

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Utrecht
Datum 25 maart 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Ik ben particulier verhuurder van één apparement.

Vraag2

Wat vindt u van het wetsvoorstel betaalbare huur en de onderliggende besluiten?
Deze wet richt zich op symptoombestrijding. Het is goed te voorspellen wat er gaat gebeuren. Een deel van de woningen zal worden aangepast / verbouwd om boven de nieuwe puntengrens uit te komen. Het aanbod zal teruglopen, waardoor weliswaar een aantal huurders minder huur zal betalen, maar het aantal mensen dat een huurwoning zoekt, zal toenemen. De kans om een huurwoning te vinden wordt (nog) kleiner.
Voor mij persoonlijk geldt dat de huurinkomsten voor een belangrijk deel worden gebruikt om de (financierings-)kosten van de woning te betalen. De overige huurinkomsten worden geïnvesteerd in (verduurzamings-)verbeteringen van het appartement. Wat met een appartement uit 1955 van bijzondere toegevoegde waarde is. Ik heb niet het vermogen dit allemaal te bekostigen en voer de verbeteringen stapje voor stapje door betaalt van een deel van de huur. Lagere huurinkomsten betekenen minder (of géén) verduurzaamheidsverbeteringen meer. Dat betekent dat de huurders met een hogere energierekening zitten en per saldo niet eens (veel) minder kwijt zijn per maand en minder duurzaam wonen. Dat er WWS-punten worden afgetrokken voor een lager energielabel, maakt natuurlijk niet uit wanneer een woning toch 'maar rond de 160 punten zit. Deze wet beperkt dus de verduurzamingsmogelijkheden van verhuurders en de mogelijkheden voor huurders om duurzaam te wonen.
Daarnaast is de in de wet opgenomen huurprijs niet marktconform en in strijd met overige wetgeving Zo gaat de belastingdienst uit van een rendement van 5,53% (2022). Dat is bij een woning met een WOZ-waarde van 350.000 € 19.355 euro. Terwijl de maximale huurinkomsten € 12.252 zouden zijn. Theoretische waardevermeerdering is zonder verkoop niet contant bruikbaar, waardoor de jaarllijkse lasten voor de verhuurder verder toenemen en verbeteringen aan de woning, zoals ik als goed verhuurder pleeg te doen, nog verder uit zicht raken.
Hoe nobel de doelen van deze wet ook mogen zijn, iedereen met een beetje realiteitszin kan nu al zien dat dit voor huurders averechts gaat werken.
Uiteraard is de beste oplossing om meer te bouwen. Want ook (of juist) met een lagere huur, zal het aanbod eerder afnemen dan toenemen. Deze wet is dan ook vooral de beste garantie om ervoor te zorgen dat er straks nog meer mensen zijn die géén huurwoning kunnen vinden. Bezint u.