Wet betaalbare huur

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Amsterdam
Datum 6 maart 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
reageer als huurder.

Vraag2

Wat vindt u van het wetsvoorstel betaalbare huur en de onderliggende besluiten?
De overheid heeft door falend beleid de wooncrisis veroorzaakt waardoor de schaarste
de WOZ-waarden door het dak heeft gejaagd. Het is dan ook een miskleun van jewelste geweest om de WOZ-waarde een veel te belangrijke rol te laten spelen in het woningwaarderings-puntensysteem. Mede daardoor zijn de afgelopen jaren slimme beleggertjes en ander vastgoedgespuis (de parasieten van de wooncrisis) behoorlijk in de kaart gespeeld. Die dachten immers slapend rijk te worden over de rug van huurders die geen kant op kunnen. Daar wordt nu, hoewel nog niet voldoende, paal en perk aan gesteld.

De WOZ-cap op 142 punten heeft enigszins geholpen maar is niet voldoende voor de grote steden, waar de WOZ-waarden door het dak zijn gegaan, met Amsterdam als uitschieter. De WOZ-cap zou, zoals oorspronkelijk bedoeld was, rond de 20% moeten liggen. Daarnaast moet die WOZ-cap, zoals in het wetsvoorstel, niet naar 187 punten maar op de huidige 142 punten blijven. Dan wordt wonen weer betaalbaar. Beleggers verkopen hun woningen dan maar aan woningzoekenden of aan degenen die er voor de hoofdprijs in wonen.

Verder moeten Woningbouwverenigingen weer een prominente rol krijgen in de samenleving (volkshuisvesting) en de sociale huursector moet ook voor middeninkomens weer toegankelijk worden, zoals het vroeger was. Dan krijg je ook mooie gemengde buurten en geen getto’s waar de VVD zo ‘bang’ voor is.