Wet betaalbare huur

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Sliedrecht
Datum 5 maart 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Dienstverlener en (nog even) een kleinschalige belegger

Vraag2

Wat vindt u van het wetsvoorstel betaalbare huur en de onderliggende besluiten?
Laat ik positief beginnen. Complimenten voor het overijverige ministerie.
Het was echter beter geweest om dat niet te zijn. Er is gewoon niet goed over nagedacht en veel te complex gemaakt. Deze wet betaalbare huur moet in samenhang met andere wijzigingen, zoals de box 3 heffing worden bezien. Daartoe heeft Ortec op verzoek van het ministerie onderzoek naar gedaan. Voor zover ik kan zien wordt hier in het wetsvoorstel en onderliggende besluiten niet meer naar verwezen. Dat is funest voor heel veel particuliere beleggers.
Wij zijn een bedrijf dat energie labels uitgeeft. We merken aan alles dat veel particuliere beleggers haar woningen massaal aan het verkopen zijn. Dit effect zal leiden tot minder huurwoningen en meer woningen die beschikbaar komen voor de koopmarkt. De minister vindt dit prima, zoals die veelvuldig in one liners in de media roeptoetert.

Er wordt een modernisering van het puntenstelsel aangekondigd, als hoofddoel, bedoeld om de kwaliteit van woningen beter aan te sluiten bij het huurniveau. Deze modernisering is een farce. Enkel de buitenruimte is een verbetering dat aansluit bij de kwaliteit van de woning. Het huidige en nieuwe puntenstelsel is nog steeds doorspekt met allerlei stompzinnige regels, die ongetwijfeld blijven leiden tot allerlei discussies en toetsingen (bijvoorbeeld aantal boven en onderkasten in keuken van 50-60 cm). De huurprijscheck van de wooncommissie is een goede tool om globaal het aantal punten te bepalen, maar zeker niet exact. Ook dit leidt weer tot interpretatie en zaken bij huurcommissie, gemeenten en rechtbanken. Maak dat puntenstelsel nu echt eenvoudig en echt eenduidig vast te stellen. Dit stelsel zal ongetwijfeld weer leiden tot, gelijk aan energie adviseurs, tot een WWS adviseur, die dan objectief kan vaststellen wat het aantal punten zal zijn, gelijk aan een energie label. En zo houden we elkaar weer bezig, wat uiteindelijk weer leidt tot meer kosten voor iedereen.
Het rapport regeldruk heb ik ook met belangstelling gelezen. Dit rapport staat vol van (onjuiste)aannames. Jammer.
De berichtgeving van de overheid, met name bij Volkshuisvesting, over de regulering is in de afgelopen periode suggestief en afgestemd met het karakter van de Minister: one liners, stoer en sneu.
Jammer dat het zo moet.