Wet betaalbare huur

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Valencia
Datum 8 maart 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Verhuurder van drie woningen.

Vraag2

Wat vindt u van het wetsvoorstel betaalbare huur en de onderliggende besluiten?
De wet betaalbare huur wordt op jullie website samengevat als: “Middenhuurwoningen krijgen een vorm van huurprijsbescherming, zodanig dat wonen voor middeninkomens betaalbaar wordt én het rendabel blijft voor institutionele beleggers om in deze woningen te investeren.”

Als het de intentie is om daarmee particuliere huurders uit de huurmarkt te drijven, dan zullen deze maatregelen zeker hun werking hebben. Woningen worden verkocht aan de hoogste bieder en steeds meer huurders blijven hopeloos en met lege handen achter. Een woning kopen is namelijk niet alleen een keuze maar ook niet voor iedereen mogelijk.

Uitponding zal echter niet leiden tot meer beschikbare huurwoningen, maar voor huurders het probleem alleen maar verergeren. Minder woningen die beschikbaar zijn en meer geïnteresseerden per woning.

Bovendien wordt hier compleet voorbij gegaan aan het feit dat vele kleinere particuliere verhuurders zoals wij door omstandigheden zelf ons pensioen moeten opbouwen en dit doen met enkele verhuurde woningen. Met onze huurders hebben wij al jaren een uitstekende relatie.

Meerdere onafhankelijke onderzoeken zijn inmiddels gepresenteerd waarin het averechtse effect van de maatregelen wordt aangetoond.

Het is stuitend om te zien hoe makkelijk deze resultaten terzijde worden geschoven door populistische retoriek.

De huurder wordt door deze maatregelen niet beschermd, maar verder in het nauw gedreven.

Bijlage