Wet betaalbare huur

Reactie

Naam A.N.M. Laheij
Plaats Loenen aan de Vecht
Datum 19 maart 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Graag reageer ik als particuliere verhuurder op het voorliggende voorstel. Het appartement dat ik in Amsterdam Zuid verhuur betreft de woning waarin ik zelf van 1997 tot en met 2002 heb gewoond. Wellicht zal een van mijn kinderen het appartement over een paar jaar gaan bewonen. Tot die tijd probeer ik de woning te verhuren voor een marktconforme prijs waarvan alle kosten (zoals hypotheek, belastingen, VVE, onderhoud, verhuurbemiddeling enz.) betaald kunnen worden.

Vraag2

Wat vindt u van het wetsvoorstel betaalbare huur en de onderliggende besluiten?
Zoals vele andere particuliere verhuurders ben ik erg geschrokken van het wetsvoorstel. De onderliggende besluiten zijn helaas gebaseerd op verkeerde uitgangspunten waaruit blijkt dat men zich onvoldoende in het onderwerp heeft verdiept. De premisse dat verhuurders erg hoge prijzen vragen is slechts gebaseerd op sentiment en niet op rekenvoorbeelden. Graag geef ik daarom een eenvoudig rekenvoorbeeld. Een appartement in Amsterdam Zuid van ongeveer 55m2 heeft een waarde rond Euro 475.000,- Tegenover dit bedrag staat, op basis van de huidige rente, een hypotheek van ongeveer Euro 2.500,- bruto per maand. Daarnaast komen de onderhoudskosten, de belastingen, de VVE, de verzekeringen enz. Volgens de nieuwe regels zou voor dit appartement een maximale huur van ongeveer Euro 900,- per maand gevraagd mogen worden. Waarom zou iemand dat doen? Per januari 2023 heeft de Belastingdienst daarnaast besloten om de Vermogensbelasting in Box 3 aan te passen. Men gaat er vanuit dat (tweede) woningen die verhuurd worden een fictief rendement van 6,17% opleveren waarover 32% vermogensbelasting betaald moet worden. Dit zou betekenen dat de eerder genoemde woning van Euro 475.000,- per jaar een bedrag van Euro 29.307,50 (6,17%) zou moeten opleveren. In bovenstaand rekenvoorbeeld wordt echter slechts een fictief bruto rendement van 2,27% uit huur behaald en daar moeten alle kosten nog van betaald worden. Verhuren wordt dus eerder verlieslatend dan bijzonder winstgevend. Verkopen van de woning is daarom het enige logische alternatief en daarmee gaat weer een woning verloren voor de verhuurmarkt..