Wet betaalbare huur
Reactie
Naam
|
J M
|
Plaats
|
Apeldoorn
|
Datum
|
13 maart 2023
|
Vraag1
Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
verhuurder
Vraag2
Wat vindt u van het wetsvoorstel betaalbare huur en de onderliggende besluiten?
De wet zet in op 4 doelen: meer betaalbare huurwoningen, betere bescherming van huurders, verduurzaming van de woningen en blijvende investeringsbereidheid in nieuwbouw.
Betaalbare huurwoningen regelen via woningcorporaties. De overheid dient hiervoor nieuwbouw van sociale huurwoningen te stimuleren. Particuliere huurwoningen zullen bij strengere maatregelen worden verkocht, en dus niet als betaalbare huurwoning beschikbaar komen, waarmee het doel m.i. niet wordt bereikt.
Verduurzaming op zich is een noodzakelijk initiatief, voor alle woningen. Ingeval van een appartement lukt alleen als dit in de VVE wordt geregeld voor alle woningen. Dat maakt verduurzaming al complexer, en bovendien brengt verduurzaming kosten met zich mee die ergens terug moeten komen in de huur of servicekosten.
Goede/betere bescherming van huurders is op zich een goed doel. De vraag is echter of de overheid hierover kan beslissen indien er sprake is van een particuliere huurovereenkomst. Het betreft immers geen sociale huurwoning, dat sowieso vanuit de overheid gereguleerd wordt.
Al met al lijkt de overheid particuliere verhuur te willen beschouwen als sociale huur. Beter zou zijn om het aanbod en mogelijkheden vanuit sociale huurperspectief te vergroten, zodat potentiële huurders uit zich zelf eerder een sociale huurwoning verkiezen boven een particuliere huurwoning. De vraag is er, nu nog het juiste aanbod.