Wet betaalbare huur

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Haarlem
Datum 16 maart 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
verhuurder

Vraag2

Wat vindt u van het wetsvoorstel betaalbare huur en de onderliggende besluiten?
Schandalig dat bestaande contracten onder de nieuwe wet gaan vallen! Als verhuurder zit je in principe levenslang vast aan huurders vanwege huurbescherming en dan verlaagt de overheid doodleuk de afgesproken huurprijs. Voor die gereguleerde prijs had ik het nooit verhuurd en had ik andere keuzes gemaakt, nu zit ik daar achteraf toch aan vast. Mijn huurders hadden passende en betaalbare woonruimte met een contract voor onbepaalde tijd maar ze wilden graag naar mijn duurdere appartement verhuizen toen dat vrij kwam. Ze zaten absoluut niet in een afhankelijke situatie, ze zijn mondig en spreken gewoon Nederlands. Ze zijn bij hun volle verstand akkoord gegaan met de prijs en hebben logischerwijs ook geen bezwaar gemaakt. Niet omdat het ze ontbreekt aan 'doe-vermogen' maar gewoon omdat ze de prijs redelijk vonden. Ik mag hopen dat een rechter gehakt maakt van het wijzigen van bestaande contracten.

Hoezo vraag ik meer huur dan dat mijn woning 'waard is'. De beste waarde indicatie de we hebben is de WOZ. De jaarhuur bedraagt nog geen 4,5% van de WOZ en toch zou de huur 300 euro per maand te hoog zijn volgens het puntenstelsel. Dat puntenstelsel staat totaal los van elke realiteit. Als koper betaal je 4,5% aan hypotheekrente bij de bank, maar die bank gaat geen onderhoud doen en investeert niet in verduurzaming. Dat doet een verhuurder wel. Na aftrek van de box-3 belasting blijft nog 2,5% over en daar moeten alle kosten en investeringen in verduurzaming nog van betaald worden. Er blijft gewoon niets over. Huurders huren tegen de kostprijs. Hoe kun je dan in godsnaam beweren dat het te veel is?

Het is met name de combinatie van veel hogere box-3 belasting (o.a. vanwege de leegwaarde ratio), verplichte investeringen in verduurzaming (vanaf 2026 geen CV ketels meer) en de huurregulering die het verhuren compleet onrendabel maakt. Je draagt als verhuurder wel het risico op wanbetaling. Mijn huurder is zzp-er in de bouw en heeft geen arbeidsongeschiktheidsverzekering. De banken vinden dit te veel risico en willen hem geen hypotheek verstrekken. Ik loop dit risico wel en door de nieuwe regulering van het bestaande contract, staat daar straks nul rendement tegenover.