Wet betaalbare huur
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Rijswijk
|
Datum
|
28 maart 2023
|
Vraag1
Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Particuliere verhuurder met een appartement
Vraag2
Wat vindt u van het wetsvoorstel betaalbare huur en de onderliggende besluiten?
De wet stelt voor om de de vrije sector grens te verhogen naar 187 WWS punten. Middels de WOZ cap zijn er sinds 2021 punten in mindering gebracht. Om particuliere verhuurders een “kans” te geven een object in de vrije sector te houden, en hopelijk nog enigsinds een rendement te halen, doet de wet de suggestie te investeren in duurzaamheid. Een hoger energielabel biedt extra woz punten.
Dit is echter zeer onzeker. Immers energielabels zijn relatief en maar 10 jaar geldig. Er moet fors worden geïnvesteerd om een hoger energielabel te krijgen en vervolgens wordt het systeem van de labels herzien en vallen woningen na tien jaar alsnog uit de vrije sector.
Hier schiet het voorstel echt tekort. Particuliere verhuurders zijn er niet om met eigen kapitaal appartementen te renoveren, klimaatneutraal te maken en er vervolgens niks voor terug te krijgen. Het is geen filantropie. Het wetsvoorstel is hierdoor erg onzeker en biedt geen toekomstbestendige business case voor beleggers. Het biedt grilligheid. Mede daarom is dit contraproductief en streeft de wet haar eigen doel voorbij.