Wet betaalbare huur

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Amsterdam
Datum 7 maart 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Als verhuurmakelaar in Amsterdam zitten wij midden in de doelgroep die een enorm nadeel gaat ondervinden bij de voorgenomen wetswijzigingen. Wij verhuren (particuliere) woningen in de vrije sector en wij vullen daarbij een behoefte in van woningzoekende in het midden- en hogere segment, huurprijzen vanaf ca. € 1.400,00 per maand. Ik voorspel dat het wetsvoorstel betaalbare huur een catastrofaal effect zal hebben op de (huur)woningmarkt. Op dit moment vullen wij een behoefte in waarbij wij aan woningzoekende met een gemiddeld inkomen woningen verhuren. De vraag naar dergelijke woningen is op dit moment bijzonder groot, veel groter dan het aanbod. Dit lijdt tot stijgende huurprijzen, omdat er gewoonweg te weinig woningen zijn. De wetswijziging is nog niet eens definitief, maar door de onzekerheid die nu ontstaat bij woningeigenaren (kleine, middelgrote en grote beleggers) worden er nu al massaal woningen verkocht. Verhuurders zijn bang dat ze vanaf volgend jaar niet de huurprijs kunnen vragen om uit de kosten te komen, als de puntengrens voor de vrije sector wordt verlegd naar 187 punten. Wij zien het aantal huurwoningen nu al drastisch afnemen. Er wordt dus het tegenovergestelde bereikt dan wat de overheid voor ogen heeft, er verdwijnen alleen maar woningen. Verhuurders gaan nu eenmaal geen woningen verhuren onder de kostprijs.

Vraag2

Wat vindt u van het wetsvoorstel betaalbare huur en de onderliggende besluiten?
Het is een feit dat er te weinig woningen zijn en dat mensen met lage inkomens hier extra de dupe van zijn, maar de oplossing ligt niet in het aantal vrije sectorwoningen te laten afnemen. Een groot deel woningzoekenden is juist op zoek naar een vrijesectorwoning, denk aan mensen die (nog) geen hypotheek kunnen krijgen door de stijgende rentes, scheidingsgevallen, expats, etc. Deze mensen hebben nu al moeite een woning te vinden omdat het aanbod woningen alleen maar verder afneemt. Bij het invoeren van de wet middenhuur zullen de huurprijzen van het overgebleven aantal woningen in de vrije sector juist explosief stijgen. Kortom, het gat tussen de middenhuur en vrije sector wordt groot (hier is straks niets meer te krijgen) en het woningprobleem wordt alleen maar groter. De oplossing ligt mijns inziens in het zo snel als mogelijk realiseren van 'goedkope' woonruimte aan de rand van de steden en die laten bouwen/verhuren door de corporaties die daarvoor bedoelt zijn. Stel (extra) subsidies beschikbaar voor mensen met lagere inkomens die recht hebben op deze vorm van huur en handhaaf op mensen die hier geen recht (meer) op hebben. Door versnelt te bouwen en de markt zelf te laten werken wordt het woningprobleem op de langere termijn vanzelf opgelost. Het kan in een land als Nederland toch niet zo zijn dat bij stijgende grondprijzen, stijgende bouwkosten, stijgende WOZ-waardes en dus belastingen, de huurprijs van een woning (die eigendom is van een particuliere eigenaar) wordt vastgelegd op maximaal €1.000,00, waarbij de kosten voor die verhuurder vele malen hoger zijn. In de praktijk zal een dergelijke verhuurder minder bereid zijn te investeren in de woning bij gebreken, omdat er simpelweg geen rendement is waar dit uit betaald kan worden. Excessen van 'huisjesmelkers' die misbruik maken van situaties en handelen als slechte verhuurders moeten worden aangepakt en daarom is de 'wet goed verhuurderschap' een mooi middel. Tegelijkertijd moeten slechte huurders ook moeten worden aangepakt en scheefhuurders plaatsmaken voor huurders die recht hebben op een sociale huurwoning. Je kunt van een verhuurder die bepaalde kosten moet maken niet verwachten dat hij die woning onder zijn kostprijs gaat verhuren. Die belegger zal verkopen en dat dreigt nu bij het merendeel van onze klanten te gebeuren. Conclusie: Uiteindelijk zijn juist ook de mensen met lage en middeninkomens (waar deze wet voor bedoeld is) de dupe, omdat er veel minder huurwoningen overblijven.