Wet betaalbare huur
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Wijchen
|
Datum
|
13 maart 2023
|
Vraag1
Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
particuliere belegger / vastgoed eigenaar
Vraag2
Wat vindt u van het wetsvoorstel betaalbare huur en de onderliggende besluiten?
In de basis is het geen verkeerd idee om relatief hoge verhuur prijzen te willen drukken, met name voor schaarste gebieden (Randstad). Echter moet je dat doen door meer aanbod te creëren of limieten te hanteren voor de aangroei van mensen (geboorte, migratie, etc.).
De huidige dubbele afstraffing van de particuliere belegger door enerzijds box-3 radicaal zwaarder te belasten (ik bezit 5 mio aan o.g. , mijn belastingdruk in box 3 verdubbeld bijna in 4 jaar tijd) en dan ook de middenhuur streng te willen reguleren, dat leidt ertoe dat particuliere beleggers ophouden te investeren en zelfs hun bestaande initiatieven stop zetten. Dit kan ik beamen.
En dat, in een tijd dat de rente hard stijgt en de bouwkosten al fors zijn gestegen. De komende jaren heeft dat tot gevolg dat er minstens tienduizenden huurwoningen in het segment € 800-1100 / maandhuur uit de markt zullen verdwijnen en transformatie- en nieuwbouwinitiatieven komen stil te liggen.
Ik heb vorig jaar 700 m2 winkelruimte getransformeerd naar 13 duurzame (label A+) sociale huurwoningen van 35-50 m2, investering vergde 500K aanschaf plus 1,2 mio verbouwing. Resultaat: 13 sociale duurzame huurwoningen met elk 10 zonnepanelen en een huur van > 700 per maand.
Ik heb nog twee panden klaar staan op deze wijze te transformeren tot respectievelijk 14 en 9 soortgelijke duurzame sociale wooneenheden. Enerzijds spelen de rente en gestegen bouwkosten mij niet in de kaart, en daardoor zal dit nu enkele jaren op zich laten wachten, een hogere huur zou een doorgang van een project impliceren. Maar in plaats van dat de overheid mijn kleinschalige initiatieven voor (sociale) huurwoning in centra van kleine woonplaatsen (20K tot 45K inwoners) stimuleert en subsidieert, wordt ik als particuliere kleine initiatiefnemer dus ook nog afgestraft in box 3, ook dat valt ermee samen.
Dus door mee regulering (van huurprijs niveau's) in een zeer turbulente tijd (lees hoge rente en gestegen bouwkosten) is al funest voor mijn initiatieven. Dat box-3 daarnaast nog eens radicaal zwaarder wordt belast, kan impliceren dat ik mij verder terug zal trekken, als initiatiefnemer van nieuwe projecten, maar ook als bestaande belegger. Dan kan ik beter eieren voor m'n geld kiezen, de woningen uitponden en dus deze kleine huurwoningen uit de markt halen, en mijn geld in aandelen, grondstoffen, obligaties e.d. investeren.
Bezint eer ge begint!! Dit is niet het juiste moment voor nóg meer regulering.