Wet betaalbare huur

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Heemskerk
Datum 19 maart 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Wij zijn huurder in de vrije-sector. Gezin zonder kinderen.
Gezien middelbare leeftijd, en middelbaar inkomen en achtergrond was en is kopen geen optie.

Vraag2

Wat vindt u van het wetsvoorstel betaalbare huur en de onderliggende besluiten?
WONINGWAARDESTELSEL.
Het komt nu voor dat woningen ver onder de huurpunten worden verhuurd. Woningen welke qua huurpunten een vrije-sectorprijs zouden kunnen opbrengen worden nu afgewaardeerd tot sociale sector woningen. Wie betaalt dit verschil? Voorstel is dan ook met het bouwen voor de sociale sector rekening te houden met de huurwaarde van de woning. Door bijvoorbeeld kleiner te bouwen. (Denk aan meer huizen op per m2 op de dure grond) en minder luxe voorzieningen in de woning.

SOCIALE HUUR en PASSEND WONEN
Er worden sociale huurwoningen toegewezen aan alleenstaanden en eenoudergezinnen. Het zgn. gezinsinkomen van deze gezinnen ligt vaak onder de liberalisatiegrens. Bij vrijkomende woningen (ook uit de vrije-sector) worden hiervoor de huurprijzen vaak "passend" verlaagd. Hierdoor komen er minder vrijesectorwoningen beschikbaar voor de middeninkomens welke aangewezen zijn op huren.

Of een woningzoekende in aanmerking komt voor een sociale- of vrijesectorwoning wordt bepaald op het moment van toewijzing. Alléén op deze datum wordt naar de gezinssamenstelling en -inkomen gekeken!!

De samenstelling van de alleenstaanden en eenoudergezinnen kunnen in de loop van de huurtijd veranderen, het gezamenlijk inkomen kan veranderen door te gaan samenwonen. Een partner komt bij het gezin inwonen waardoor het gezinsinkomen veranderd en in veel situaties boven de liberalisatiegrens zal uitkomen.
Dit laatste heeft echter geen gevolg tot de huurprijs, het gezin woont goedkoop. In deze spreken wij van scheefwonen.

Gezien dit hoger gezinsinkomen zou het gezin niet in aanmerking komen voor een woning in de sociale huur. Maar is de woning eenmaal toegewezen kan het gezin goedkoop blijven huren. Hier is sprake van scheefwonen en geen sprake meer van passend wonen. In deze zou het gepast zijn als de huurprijs passend wordt verhoogd.
Dit zou wel zo eerlijk zijn haar de huurders welke aangewezen zijn op de vrije-sector.

HUURPRIJSBESCHERMING.
De huurprijs en huurpunten komen vaak niet overeen.
"De huurprijsregulering gaat gelden tot en met 186 punten of €1021,02 (nu ligt die grens 148 punten of €808,06). Dat betekent dat meer woningen onder het huurprijsplafond gaan vallen."

Het is in deze niet meer dan wenselijk dat de grens van 186 punten wordt verhoogd en meer rekening wordt gehouden met de werkelijke huurprijs.